zaterdag 17 maart 2018

Den Blauwvinger: Waar is de Colombiaanse cocaïne-duikboot?

COLUMN: Suriname nu echt een volwassen narco-staat na vondst duikboot en onderschepping vliegtuigje met cocaïne....

- Autoriteiten zitten met vondsten in de maag en zijn zeer terughoudend met informatie
- Van niets wetende eigenaar van gronden waar vliegtuigje en duikboot zijn onderschept, Oedit, mogelijk niet zo onschuldig als hij doet voorkomen....


Een heuse Colombiaanse cocaïne duikboot werd 2 maart ontdekt in het district Saramacca en nauwelijks tien dagen later, 13 maart, werd in hetzelfde district, op een 80 meter lange airstrip in een rijstveld, een Cessna vliegtuigje, registratienummer PT-LNU (met een Braziliaans verleden, zo ontdekte de Suriname Mirror na enig speurwerk), met aan boord zo'n 488 kilo cocaïne onderschept. In de duikboot-zaak werden zeven Colombianen en een Cubaan aangehouden en in de Cessna-zaak vijf Surinamers en twee Brazilianen. Opmerkelijk gegeven is, dat het terrein waar de duikboot opdook en de airstrip in een rijstveld van dezelfde eigenaar zijn, ondernemer Radj Oedit, maar die wast zijn handen - uiteraard, maar wellicht ten onrechte... - in onschuld. Hij zou een van de geldschieters zijn van de Nationale Democratische Partij (NDP), de politieke partij van president Desi Bouterse.... Daarenboven zou geconcludeerd kunnen worden, dat de cocaïnehandel in Suriname vooral in handen is van Colombianen en Brazilianen, die lokale Surinamers als stromannetjes gebruiken.....

Het heeft er alle schijn van, dat Suriname nu tocht echt een 'narco-staat' genoemd mag worden. Immers, nog afgezien van de onderschepping van de duikboot en het vliegtuigje, worden met regelmaat her en der in de wereld grote partijen cocaïne afkomstig uit Suriname onderschept, vooral in zeecontainers in onder andere de haven van Rotterdam en Antwerpen, en worden welhaast maandelijks bolletjesslikkers aangehouden op de Johan Adolf Pengelluchthaven en Schiphol en elders.

De autoriteiten in Suriname zijn echter zeer terughoudend in hun informatieverstrekking over zowel de duikboot als het vliegtuigje.
Waar is de duikboot vandaag de dag?
Komt die duikboot uit Colombia of is hij op Surinaamse bodem gebouwd?

- Op 14 augustus 2014 werd een soortgelijke duikboot in Guyana, in een zijrivier van de Waini-rivier nabij de noordwestelijke grens van het land met Venezuela, ontdekt, die ter plekke bleek te zijn gebouwd.- 

Is het mogelijk, dat de SPSS (Self Propelled Semi Submersible) vanuit Colombia naar Suriname gevaren?
Was de duikboot al ingezet voor het transport van cocaïne?
Enzovoorts, enzovoorts.

Het waren overigens niet de autoriteiten die de vondst van de duikboot naar buiten bracht, maar het VHP-parlementslid Krishna Mathoera via haar Facebook-pagina, mèt foto's van de duikboot. 'Ons geliefd land wordt beheerst door de drugsmaffia', schreef ze.

Haar fractieleider Chandrikaperssad Santokhi zei 4 maart, in reactie op de vondst: 'Dat er een duikboot voor dit doel in Suriname gevonden wordt, maakt opnieuw duidelijk dat er goedgeorganiseerde en professionele bendes bij de drugstransporten betrokken zijn. Ik hoop dat door gedegen internationaal onderzoek vastgesteld kan worden wie hierachter zitten, en dat criminelen ingerekend kunnen worden. De ontdekking van de duikboot moet bevestigen, dat er grote hoeveelheden drugs in Suriname aanwezig zijn, die het land uit moet. Recentelijk zijn er grote hoeveelheden drugs in beslag genomen, afkomstig uit Surinaams territoir. Op het water zijn deze boten heel moeilijk te detecteren. Ik hoop dat met een goed internationaal onderzoek vastgesteld kan worden welke georganiseerde misdaad en misdadigers hierachter zitten en die ingerekend moeten worden.'

Waarnemend minister van Justitie en Politie Ferdinand Welzijn zei, eveneens – pas – op 4 maart 2018: 'Deze ontdekking kon alleen plaatsvinden in samenwerking met internationale drugsbestrijdingsorganisaties. Het gaat bij deze zaak om buitenlanders die hier opereren. Geen enkele Surinamer is dichtbij betrokken. Je moet dan de informatie vanuit het buitenland krijgen. Daarom zeggen wij dat we de komende periode de samenwerking met de internationale drugsbestrijdingsorganisaties en onze buren gaan intensiveren.'

André Misiekaba, fractieleider van de NDP, zei donderdag 8 maart bij het agendapunt ‘Rondvraag’ tijdens een openbare vergadering van het parlement, duidelijkheid te wensen van de regering en het Korps Politie Suriname (KPS) over de in Saramacca ontdekte duikboot. Volgens hem deden geluiden de ronde over mogelijke betrokkenheid van bepaalde personen en werden beschuldigingen geuit tegen bepaalde autoriteiten. Verder beweerde hij het erg te vinden, dat de regering zich in stilte hult. Ook zei hij, dat indien de aantijgingen niet waar zijn de regering deze dient te weerspreken, zodat ze niet blijven hangen in de samenleving.
'Waar is de president? Waar is de vicepresident? Waar is de minister van Justitie? Waar is het KPS om te zeggen, dat het nonsense is en dat het niet waar is?', vroeg Misiekaba, in een kennelijke nog ontkennende NDP kop-in-het-zand gemoedstoestand van ongeloof.

Pas vrijdagmiddag 9 maart liet het ministerie van Justitie en Politie weten, via een verklaring uitgebracht door het Nationaal Informatie Instituut (NII), dat zeven Colombianen en een Cubaan zijn ingesloten in de duikboot-zaak. Het ministerie stelde het te betreuren, dat bepaalde personen 'om politieke- dan wel andere redenen, vroegtijdig de informatie omtrent de ontdekking van het vaartuig in de publiciteit hadden gebracht, met het mogelijk gevolg dat het verder onderzoek in deze kwestie wordt bemoeilijkt'. Het ministerie beweerde zelfs, dat bij voortijdige publiekelijke mededelingen de veiligheid van de bij het onderzoek betrokken functionarissen onnodig in gevaar kan worden gebracht.... Het ministerie vroeg begrip van de samenleving voor het feit, dat onderzoeksresultaten van dergelijke aard niet direct met het publiek kunnen worden gedeeld.

VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien zei dinsdag 13 maart, dat hij het betreurt, dat justitiële autoriteiten zo'n twee weken na de vondst van de mini-duikboot in het district Saramacca bitter weinig bekend hebben gemaakt. Los van het feit, dat de informatie via internationale partners is verkregen en zeven Colombianen en een Cubaan zijn ingesloten, is het volgens hem vooral vreemd, dat geen enkele Surinamer is aangehouden.

Op Facebook circuleerde geruime tijd een bericht dat deze duikboot op een perceel van een NDP-kopstuk is aangetroffen. 'Een zuiver voorbeeld van een waas van geheimzinnigheid rond deze kwestie. De geloofwaardigheid van de minister is in dit geval sowieso in het geding. Al zou het zo zijn, dan nog kan je als minister niet onmiddellijk zo'n verklaring geven. Als iets het land binnenkomt en uitgaat, is het niet realistisch dat vreemdelingen zich op eigen kracht vanuit een vreemde planeet hier gaan stationeren. Drugstransport wordt niet door aliens gedaan', zei Gajadien in reactie op de mededeling van de waarnemend minister van Justitie en Politie Ferdinand Welzijn, dat 'geen enkele Surinamer dichtbij is betrokken'.

Het is volgens ABOP- parlementariër, ex-politieman en voormalig minister van Justitie en Politie Edward Belfort onmogelijk, dat geen enkele Surinamer betrokken is geweest bij de operatie van de drugsduikboot die twee weken geleden in het district Saramacca is gevonden. 'Surinamers hebben altijd hand- en spandiensten verleend bij alle drugstransporten van en naar Suriname. Zelfs de drugsvliegtuigen die worden onderschept, daar stonden Surinamers als hoofdverdachten achter. Ik weet precies hoe het gaat, want ik zat jaren bij de bestrijding van drugs. Die duikboot is bovendien zonder drugs gevonden, dus met andere woorden: die drugs zijn nog in Suriname', zei de politicus dinsdag 13 maart 2018. 'De minister liegt! Als u niet weet wat u moet zeggen, liever zwijgt u. Geen mens gelooft u.'

Hij gelooft helemaal niets van de verklaring waarin het ministerie van Justitie en Politie aangeeft, dat zeven Colombianen en een Cubaan zijn ingesloten. 'In het verleden hebben wij altijd situaties meegemaakt waar de justitiële autoriteiten persconferenties beleggen om meer informatie met de samenleving te delen. Ook de in beslag genomen spullen, de duikboot en eventueel foto’s van aangehouden verdachten zouden dan worden getoond. Niets daarvan hebben wij gezien. Waar is die duikboot op dit moment? Straks zullen wij horen dat die duikboot in de modder is gezonken. Als de foto’s niet via de pers en social media waren uitgelekt, was er mogelijk ook nooit iets hierover gerept', stelde de politicus, terecht.

Na 9 maart zijn er door de autoriteiten geen nadere mededelingen meer gedaan over de duikboot-zaak, terwijl zo vele vragen nog niet zijn beantwoord.

Maar, waarschijnlijk heeft die zaak een staart gekregen, met de onderschepping op dinsdag 13 maart door eenheden van het Korps Politie Suriname van een Cessna-vliegtuigje met bemanning en een lading cocaïne op een airstrip in een rijstveld in het district Saramacca.

Dat meldde de politie meteen op dezelfde dag met een kort berichtje, kennelijk geleerd van de duikboot-affaire en nu snel met eigen berichtgeving komend, zij het zeer summier.

Overigens is die rijstboer Oedit niet zo onschuldig als hij doet voorkomen. Hij is al een paar keer in Nederlands in verband gebracht met drugszaken. In dit artikel van 4 april 2000 noemt Dagblad Trouw al de naam van Oedit. De krant schreef toen:

'(...) Commissaris Chan Santokhi, hoofd van de justitiële dienst van de politie, loopt de politieke partijen af om ze te waarschuwen voor dubieuze geldschieters. Hij verwijst ze naar de praktijken van het Cali-kartel dat in Colombia de verkiezing van de vorige president, Ernesto Samper, financierde. ,,Let op wie u iets aanbiedt. Het zijn geen duistere figuren met lapjes voor hun oog en tatoeages. Ze sturen mensen die u goed kent'', roept Santokhi. Hij doelt onder anderen op de Surinaamse zakenman Parmessar, alias 'de kleine Escobar', nog geen 35 jaar oud en al goed voor een vermogen van honderd miljoen dollar. Hij werd een paar jaar geleden in de VS aangehouden toen hij samen met Radj Oedit, alias 'Escobar' een vliegtuig wilde kopen en betalen met contant geld. (...)'

Ook het blad Vrij Nederland heeft het 7 mei 2014 over Oedit in een uitgebreid artikel over Bouterse. Vrij Nederland schreef:

'(...) Zo was zijn oorspronkelijke Bouterse-verkla­ring volgens Van Loon tot stand gekomen. In dat explosieve document uit 1999 beweerde de kroongetuige dat hij midden jaren negentig in contact was gekomen met mensen van het zogeheten Suri-kartel. Hij was samen met zijn Belgische handlanger Marcel Geladi via Frans-Guyana naar Suriname gereisd om daar in Paramaribo zaken te doen met Radj Oedit, een gekend kopstuk uit de Surinaamse drugsscene. Op een gegeven moment kwamen ze in een kantoortje waar ‘een man die kalend was met een klein ringbaardje’ de visa in hun paspoorten regelde. Daarna zou Oedit hebben gevraagd: ‘Weten jullie wel bij wie jullie nu zijn geweest?’ Dat was dus Desi Bouterse, dezelfde persoon die Van Loon op een later moment ‘in een hawaïshirt’ bij een volgende bespreking zag binnenlopen. Het bleek de grote baas op de achtergrond, met wie de criminele Belgen uiteindelijk aan tafel zouden belanden om te onderhandelen over honderden kilo’s coke. (...)'

Een, voor de hand liggend, verband tussen de duikboot en het vliegtuigje is nog niet door de autoriteiten bevestigd.

Maar, de man en vrouw in de straat denken ongetwijfeld 'één en één is twee', immers zijn de corpus delicti niet aangetroffen op de terreinen van één en dezelfde eigenaar, ondernemer? Hij mag dan wel beweren van niets te weten, maar toeval bestaat niet...?

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
17 maart 2018
Paramaribo – Suriname

Geen opmerkingen:

Een reactie posten