dinsdag 6 februari 2018

Verbazing bij Gajadien (VHP) over gang van zaken rond aandelen IAmGold

'Er is geen enkele mededeling van de Staat gekomen hierover'


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP) heeft onlangs bij een receptie van IAmGold met verbazing kennisgenomen van de mededeling van de CEO, Steve Letwin, dat ruim 1 miljoen aandelen symbolisch aan president Desi Bouterse zijn overhandigd. Dit gebeurde in een buitenverblijf te Raleighvallen. 

Gajadien zegt vandaag, dinsdag 6 februari 2018, op Starnieuws dat geen enkel document bekend is waarin wordt aangegeven, dat IAmGold gratis aandelen zou overdragen aan de Staat. Het wachten is op de begrotingsbehandeling om vragen hierover te stellen. 'Er is geen enkele mededeling van de Staat gekomen hierover.'

Nu is de overdracht van de aandelen gisteren bevestigd door de Canadese goudmijnmultinational op Starnieuws.

Het is opvallend dat vanuit de regering de samenleving niet op de hoogte is gesteld hierover. Evenmin is melding van gemaakt dat 5 miljoen Amerikaanse dollar is overgedragen aan joint venture partner NV 1.

IAmGold gaat uitbreiden in drie gebieden in Saramacca, Sarafina en Bronkolonko. Het is nog steeds niet bekend hoe deze concessiegebieden benaderd zijn. Deze zijn concessies  vallen onder de 'area of interest'. 'Hoe deze opgebracht zullen worden binnen de joint venture is nog onduidelijk. Welke betalingen aan NV1 hebben plaatsgevonden aan zogenaamde concessiehouders en wat nog betaald zal worden, is onduidelijk. Deze vragen zijn eerder gesteld aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen waarop geen antwoorden zijn verkregen', zegt Gajadien.

Het Assembleelid hoopt niet, dat de regering eigendunkelijk de Delfstoffenovereenkomst overboord heeft gegooid en eigen afspraken is gaan maken met de multinational om zo personen in het systeem te bevoordelen.

De volksvertegenwoordiger komt op deze kwestie uitgebreid terug bij de begrotingsbehandeling. Het Surinaamse volk mag van hem niet benadeeld worden ten koste van enkelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten