dinsdag 6 februari 2018

Staatsolie bereidt zich voor op eerste grote onderhoudsbeurt raffinaderij Tout Lui Faut

Grootse onderhoudsbeurt in het derde kwartaal van 2019

De vlamtoren van de raffinaderij gaat zeker 45 dagen uit


Staatsolie Maatschappij NV is zich al geruime tijd aan het voorbereiden op de eerste grote onderhoudsbeurt oftewel 'Turn Around' (TA) van haar raffinaderij op Tout Lui Faut. Dit vindt in het derde kwartaal van 2019 plaats. Het doel hiervan is om de betrouwbaarheid en de veilige operatie van de raffinaderij voor de daaropvolgende 4 jaar te garanderen. De onderhoudsbeurt houdt voornamelijk in dat alle fabrieken (units) uit bedrijf zullen worden gehaald, worden ontdaan van alle vloeistoffen en gassen, worden opengemaakt en geïnspecteerd op defecten en/of slijtage. Dit meldt het Dagblad Suriname dinsdag 6 februari 2018.

De raffinaderij heeft 10 fabrieken met ongeveer 600 stuks equipement die allemaal in topconditie moeten worden gehouden. Daarnaast zullen er waar nodig reparaties en grote onderhoudsrevisies aan machines worden uitgevoerd. Dit proces zal ongeveer 45 dagen in beslag nemen. De vlamtoren van de raffinaderij zal dus zeker 45 dagen uit staan.

De belangrijkste activiteit van de TA is de vervanging van de katalysator in de dieselfabriek. Deze katalysator bestaat uit metalen korrels die de reactiesnelheid van het kraakproces in de dieselfabriek tot stand brengen en ervoor zorgen dat hoogwaardige brandstoffen in deze fabriek worden geproduceerd. Na een bepaalde productieperiode wordt deze stof minder actief en moet dan vervangen worden.

De voorbereidingen voor het uit bedrijf halen van de raffinaderij zijn in 2016 gestart. Alle nodige materialen en diensten worden geïnventariseerd en gebudgetteerd. Hierna wordt het budget vastgesteld. Circa 600 werknemers zullen actief zijn tijdens het uitvoeren van de onderhoudswerkzaamheden.

Eveneens worden er voorbereidingen getroffen om tijdens deze onderhoudsbeurt de lokale verkoop en de export van de brandstoffen te garanderen.

De focus van de TA is gericht op veiligheid en verbetering van de betrouwbaarheid van de fabriek. Een ander zeer belangrijk aspect voor Staatsolie is dat van de kosten. Om duurzaam te kunnen blijven opereren, dient het bedrijf zijn kosten zo laag als mogelijk te houden. Deze tactiek dient het bedrijf over al haar productielijnen uit te strekken. In januari werd al een onderhoudsbeurt ingelast voor de raffinaderij, die duurde ongeveer 2 weken.

Dit wordt echter de eerste grote die deze raffinaderij ondergaat, sinds zij in 2014 in operatie ging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten