dinsdag 6 februari 2018

Oud-president Correa van Ecuador kan deelname in 2021 aan presidentsverkiezingen vergeten.

(Bron foto)
Huidig president Moreno: 'De oude politici zullen niet terugkeren'


De inwoners van Ecuador hebben zondag 4 februari 2018, in een referendum gestemd voor een maximum van twee ambtstermijnen voor de president. Dat betekent dat oud-president Correa, die zich in 2021 opnieuw verkiesbaar wilde stellen, een terugkeer kan vergeten. Bijna twee op de drie stemmers kozen voor het opnieuw instellen van een limiet aan het aantal ambtstermijnen.

Tijdens het presidentschap van Correa, die tussen 2007 en 2017 aan de macht was, was zo'n limiet juist uit de wet geschrapt.


Het referendum was uitgeschreven door de huidige president Lenin Moreno, die ooit Correa's rechterhand was maar inmiddels met hem gebrouilleerd is. Moreno is ingenomen met de uitslag. 'De oude politici zullen niet terugkeren', zei hij in een tv-toespraak.




De linkse Correa kreeg tijdens zijn bewind lof voor zijn vele investeringen in sociale voorzieningen. Door zijn confronterende opstelling maakte hij echter ook veel vijanden, zoals in de zakenwereld en onder milieuorganisaties en indianen-groeperingen. Na zijn aftreden woonde Correa enige tijd in België, waar zijn vrouw vandaan komt.

Vorige maand keerde hij terug naar Ecuador, om campagne te voeren voor het referendum. 'De strijd gaat door', schrijft hij nu in een reactie op Twitter. 'We kunnen zo'n breuk met de Grondwet niet accepteren.'


(Suriname Mirror/NOS/The Guardian/De Telegraaf/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten