dinsdag 6 februari 2018

'Não é não!' ('Nee is Nee!'): Vrouwen ageren tegen seksuele intimidatie tijdens Braziliaans carnaval

Seksuele intimidatie vindt ontelbare malen per dag plaats in veel dansgroepen

Stickers en tatoeages roepen op tot respect voor het vrouwenlichaam


Niet tegen je zin gekust worden, niet van achteren worden geknuffeld en niet om de taille worden gegrepen zonder voorafgaande toestemming: Braziliaanse vrouwen hebben meer dan ooit dit jaar rond de 'Nee is Nee!'-beweging gemobiliseerd om een  ​​einde te maken aan de frequente gevallen van seksuele intimidatie waarmee ze tijdens carnaval worden geconfronteerd.

Seksuele intimidatie vindt ontelbare malen per dag plaats in veel van de dansgroepen die de straten in de Braziliaanse steden en dorpen vullen: een man probeert zich op te dringen aan een vrouw, de vrouw zegt hem te stoppen, dat ze niet geïnteresseerd is, maar de man blijft aandringen. In slechts drie uur tijd kan kan een vrouw maximaal vijf keer worden lastig gevallen, volgens wat sommigen van hen hebben gezegd.

A post shared by Mídia NINJA (@midianinja) on

Maar, er verandert iets in Brazilië, hoewel de afgelopen twee jaar het aantal klachten over seksuele intimidatie tijdens carnaval is toegenomen in een land waar 52 procent van de vrouwen die dergelijk gedrag van mannen hebben ervaren, besloten hebben te zwijgen.

In 2018 zijn stickers en tatoeages verschenen die oproepen tot respect voor vrouwenlichamen en een einde maken aan machogedrag dat nog steeds als natuurlijk wordt gezien bij een groot deel van het publiek. 'Wanneer we zeggen 'nee betekent nee', zeggen we dat vrouwen hun lichaam kunnen empoweren, we zeggen dat ze niet verplicht zijn om dat te doorstaan ​​en dat ze een ondersteunend netwerk hebben', zei Julia Parucker tegen persbureau  EFE. Zelfs de politie lijkt aan de kwestie weinig aandacht te schenken.

A post shared by Leandra Leal (@leandraleal) on


Tijdens een carnavalsviering in de staat Pernambuco zei een meisje, dat toen ze naar de politie ging om te klagen over een seksuele aanval, de agent zei: 'Meisje, dit is carnaval. Wat wil je dat ik doe ...?'

Gezien die situatie hebben Parucker en een groep vrouwelijke vrienden een initiatief gelanceerd - met giften van het publiek - om 25.000 stickers voor vrouwen af ​​te drukken om op hun huid te plakken en te zeggen: 'Nao e Nao' ('Nee betekent Nee').

'Ons lichaam zal ons slagveld worden, waar we huilen, omdat er geen reden is om dat te zijn', zei ze. Het initiële doel was om 7.500 reais (ongeveer $ 2.330) te verzamelen, maar de campagne resoneerde zo sterk bij vrouwen, dat ze 20 457 reais ($ 6,365) ontvingen, wat hen in staat stelde om hun boodschap over te brengen in de steden Rio de Janeiro, Sao Paulo, Salvador , Belo Horizonte, Recife, Olinda en Brasilia.


Ten minste 42 procent van de Braziliaanse vrouwen zegt, dat ze seksuele intimidatie hebben ervaren, volgens een onderzoek uitgevoerd door Datafolha en vrijgegeven afgelopen december. Een derde van hen gaf toe seksueel aangeklampt te zijn terwijl ze over straat liepen.




(Suriname Mirror/Latin American Herald Tribune/YouTube/LaRed21/Twitter/Instagram)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten