dinsdag 6 februari 2018

Groep extreemrechtse parlementsleden in Chili wil herinvoering doodstraf

(Bron foto: EFE)
Aanleiding is verkrachting van en moord op 1-jarig meisje door haar vader


Een groep extreemrechtse parlementsleden heeft Chili's onlangs verkozen president Sebastian Piñera gevraagd een wetsvoorstel aan te nemen ter behandeling, dat de doodstraf in het land zou herinvoeren, onder het voorwendsel van de moord op een meisje in het zuiden van het land. Een man, die zijn een jaar oude dochtertje in de zuidelijke stad Puerto Montt verkrachtte en vermoordde, is tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld.



In een open brief aan de president voeren vijf politici van de Onafhankelijke Democratische Unie (UDI, Unión Demócrata Independiente) aan, dat de maatregel noodzakelijk is gezien de 'slechte bedoelingen' en 'nul respect voor het leven' van de moordenaar.

Senator Ivan Moreira, van dezelfde partij - een extreem-rechtse groep met zijn oorsprong in de voormalige militaire dictatuur van Chili onder Augusto Pinochet- zei dat hij altijd de doodstraf had gesteund en de wet zou goedkeuren.



Het wetsvoorstel zou echter waarschijnlijk niet worden aangenomen, omdat het eerst een hervorming van de Grondwet zou vereisen en het afschaffen van verschillende mensenrechtenverdragen, erkent Moreira.

Felipe Harboe, een parlementslid voor de centrumlinkse Partij voor Democratie, veroordeelde zijn extreem-rechtse tegenhangers als 'populistisch en onwetend' die alleen de aankondiging deden om populariteit te verwerven, terwijl ze wisten dat het nooit zou worden goedgekeurd:


De doodstraf werd in 2001 tijdens de regering van Ricardo Lagos Escobar in het land afgeschaft. Chileense parlementsleden hebben echter pas recent (2010) overwogen een wet in te voeren die de moord op vrouwen veroordeelt. De meeste politici hebben met tegenzin een wetsvoorstel goedgekeurd waarin een vrouw definitief toestemming krijgt om haar zwangerschap te beëindigen als haar leven in gevaar is of als de zwangerschap het gevolg was van een verkrachting, na twee jaren van debat.

Piñera, die zijn fortuin verdiende met het introduceren van creditcards in Chili in de jaren '80, benoemde onlangs Isabel Pla bij het nieuwe ministerie van Vrouwen en Gendergelijkheid, een beruchte anti-abortusactiviste, en ook militant van de partij van de Onafhankelijke Democratische

(Suriname Mirror/TeleSUR/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten