dinsdag 6 februari 2018

Naast medisch specialisten jammeren ook huisartsen over hun inkomen

Huisartsen willen ontwaarding inkomen en verval huisartsenpraktijk een halt toeroepen


De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft donderdag op een algemene ledenvergadering besloten de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) de gelegenheid te geven afspraken en beloften na te komen. Hoeveel tijd er is gegeven aan het ziekenfonds werd niet gezegd. Aanvankelijk leek het er op alsof het alleen de specialisten waren die hun stem lieten horen over knelpunten die hun functioneren bemoeilijken. Maar, nu blijkt dat ook de huisartsen een hard standpunt hebben ingenomen, aldus vandaag, dinsdag 6 februari 2018, de Ware Tijd.

Zij vallen over de gigantische devaluatie en inflatie die hebben geleid tot 'verdamping' van hun inkomen. De ontwaarding van hun inkomen en daardoor het verval van de huisartsenpraktijk willen zij een halt toeroepen, vooral omdat particulier gevestigde huisartsen hun bedrijf voor eigen rekening en risico runnen en alles zelf moeten betalen.

De VMS-leden - waaronder de huisartsen - keurden 10 januari een motie goed die hard van toon is. De medici stellen zich milder op na een serie gesprekken tussen hun vereniging en het Staatsziekenfonds. Over de duurzaamheid van afspraken tasten de medici in het duister.

VMS-voorzitter Pieter Voigt stelt, dat alles duurzaam is als afspraken worden nageleefd. In de motie is een duidelijk standpunt ingenomen over de instandhouding van de ziektekostenverzekering. 'Indien de overheid vindt dat zij ongelimiteerd en ongeconditioneerd alle medische voorzieningen ter beschikking wil stellen voor haar verzekerden, dan dient zij daar de fondsen voor op tafel te leggen en niet de aanbieder van diensten economisch te wurgen en maatschappelijk te liquideren.'

Ingewijden in het verzekeringswezen stellen, dat het geen wijs besluit was om de verzekeringsmaatschappij Self Reliance buitenspel te zetten ten gunste van het SZF, omdat er geen problemen waren met Self Reliance.

Over deelbetalingen aan de medici is de motie onverbiddelijk. Van het SZF wordt verwacht, dat uiterlijk op de laatste dag van de maand de volledige vergoeding aan de huisarts wordt overgemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten