donderdag 25 januari 2018

Tripartiete commissie Herziening Wet Minimum Uurloon: 'Wet moet worden vereenvoudigd'

Wet moet vereenvoudigd voor meer effectiviteit bij zowel uitvoering als handhaving

(Bron foto: NII)

De Wet Minimum Uurloon moet worden vereenvoudigd. Dit blijkt uit het finale advies van de tripartiete commissie Herziening Wet Minimum Uurloon aan minister Soewarto Moestadja van Arbeid. Uit het advies kan worden opgemaakt, aldus het Nationaal Informatie  Instituut, NII,  woensdag 24 januari 2018, dat de bestaande wet Minimum Uurloon zal Wet Minimum Uurloon moet worden vereenvoudigd voor meer effectiviteit bij zowel uitvoering als handhaving. Voor deze vergemakkelijking zal de tekst van de bestaande wet volledig worden vervangen. 

De kern van de bestaande wet en de filosofie daarachter zullen ongewijzigd blijven. Het advies is in de vorm van een ontwerpwet. De minister vindt dat de vorige regering en het parlement politieke durf hebben getoond om een minimumloonstelsel in te stellen, nadat vier decennialang door opeenvolgende regeringen werd getalmd met de invoering ervan.

De praktijk van de drie jaar oude wet heeft hem geleerd dat de wet aangescherpt dient te worden. Deze bevinding is mede gebaseerd op signalen die het ministerie hebben bereikt vanuit de vakbeweging en bedrijfsleven over onvoldoende aansluiting van de wet op hun opvattingen betreffende 'decent work' in relatie tot de economie. Dit is de reden waarom hij drie maanden geleden de commissie heeft geïnstalleerd met de bedoeling de wet onder de loep te nemen, meldt het Nationaal Informatie Instituut.

De commissie heeft alle belanghebbenden gehoord en heeft op basis daarvan het finale advies gepresenteerd.

De aanscherping van de wet zal inhouden dat er een loonraad in het leven zal worden geroepen bestaande uit alle relevante partijen, voor vaststelling van de hoogte van het minimumloon. In de bestaande wet is geen mechanisme opgenomen op basis waarvan de hoogte van het minimum uurloon dient te worden vastgesteld.

De minimumlonen van de afgelopen drie jaren waren al in 2014 vastgesteld toen het parlement de wet aannam. De commissie heeft in haar advies een uitgewerkt voorstel gedaan ter instelling van een vaststellingsmechanisme voor het minimumloon.

Het voorstel is dat er een algemeen minimumloon wordt vastgesteld, in de plaats van het huidige systeem waarbij hogere minimumlonen zijn vastgesteld voor bepaalde sectoren. Ook is het voorstel gedaan om het minimumloon vast te stellen op basis van het nettoloon, na aftrek van loonbelasting en AOV.

De minister zal nu het ontwerp aanbieden aan het Arbeidsadviescollege (AAC). Gezien het belang van deze wet, verwacht hij dat het AAC spoedig het ontwerp van advies zal voorzien, waarna het aan de Raad van Ministers kan worden aangeboden voor goedkeuring. De Wet Minimum Uurloon is op 1 januari 2015 inwerking getreden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten