donderdag 25 januari 2018

Stagnatie in proces in Colombia om 45.000-90.000 vermisten in gewapend conflict te vinden

Verantwoordelijk Officier van Justitie wacht op benodigde gelden


De Officier van Justitie die verantwoordelijk is voor het vinden van tienduizenden mensen die vermist zijn geraakt in het gewapende conflict in Colombia, wacht nog steeds op het geld dat haar in staat zou stellen om aan haar zware taak te beginnen. Het zoekteam, dat tussen 45.000 en 90.000 slachtoffers moet proberen te vinden, is nog niet begonnen aan zijn titanenonderzoek, mogelijk vanwege een gebrek aan politieke wil, zei directrice Luz Marina Monzon. 


De speciale Officier van Justitie heeft onderzoekers kunnen inhuren terwijl tienduizenden gezinnen wachten op de resultaten van haar onderzoek, vertelde ze aan het tijdschrift Semana. In de loop van meer dan 50 jaar intern conflict tussen de Colombiaanse regering en de op marxistische leest geschoeide FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) zijn tienduizenden slachtoffers met geweld verdwenen.


Als onderdeel van de historische vredesovereenkomst, stemde de FARC ermee in 'informatie over te geven voor de lokalisatie van de overblijfselen van slachtoffers die zij kennen, en zal bijdragen aan hun waardige overgave' aan geliefden, van wie sommigen al decenia wachten op hun verdwenen gezinsleden .

Het Openbaar Ministerie heeft documenten overhandigd om mensen te helpen vinden die vermoedelijk zijn vermoord door de militaire of paramilitaire strijdkrachten. De overeenkomst om een onderzoekseenheid op te richten die het recupereren van slachtofferresten zou vergemakkelijken, was een essentieel onderdeel van de overeenkomst om samen te werken met het mechanisme van overgangsjustitie en de waarheidscommissie.

Tot nu toe heeft de regering-Santos nagelaten te leveren, tot grote frustratie van de directeur van Vermiste Personen Onderzoeks Eenheid. Monzon legde uit, dat de vertraging is gecentreerd rond het onvermogen van de staat om de structuur van de zoekeenheid te definiëren.

Mocht de eenheid op nationaal niveau de status van een entiteit krijgen, dan zal deze profiteren van substantiële middelen waardoor ervaren mensen met uitgebreide kennis kunnen worden aangenomen. Monzon vreest echter, dat 'als het op het algemene niveau wordt gelaten, het niet erg concurrerend zal zijn'.


Welke structuur ook wordt gefinaliseerd, de directrice van de eenheid acht het essentieel, dat die samenwerkt met de Speciale Jurisdictie voor de Vrede (JEP, Justicia Especial para la Paz) en de waarheidscommissie.

Terwijl het vredesproces in Colombia zijn cruciale fase nadert van het een halve eeuw durende conflict, is het van essentieel belang dat de regering-Santos de structuren opzet om Vermiste Personen Onderzoeks Eenheid in te stellen.

Onder de voorwaarden van de overeenkomst en de structuur van de speciale commissie voor rechtspraak en waarheid, zullen de agressors in het conflict details en locaties verstrekken die verband houden met het verdwijnen van tienduizenden Colombiaanse burgers.

De Vermiste Personen Onderzoeks Eenheid meldt dat er 45.466 gevallen moeten worden onderzocht, terwijl het kantoor van de medische onderzoekers als taak  heeft het lokaliseren, opgraven en overbrengen van de overblijfselen van degenen die zijn geregistreerd, 77.000, als verdwenen. Het National Center for Historical Memory (NCMH) hanteert een aantal van zo'n 90.000.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten