donderdag 25 januari 2018

Colombia verwijderd ruim 200 dakloze Venezolanen van sportveld in grensstad Cucuta

'We zijn vertrokken met de droom om te werken en te ontsnappen aan de dictatuur van Maduro, maar helaas sturen ze ons terug'

(Bron foto: Reuters/Carlos Garcia Rawlins)


Colombia heeft woensdag 24 januari 2018 meer dan 200 dakloze Venezolanen uitgezet, die op een sportveld in grensstad Cucuta hadden geslapen, wat het groeiende onbehagen toont over een toevloed van migranten uit het naburige Venezuela dat getroffen is door een crisis.

De Venezolanen werden bij het krieken van de dag van het veld gehaald, in een middenklasse buurt, waar ze in geïmproviseerde tenten of op kartonnen dozen hadden geslapen. Een paar Venezolanen beledigde de Venezolaanse linkse president Nicolas Maduro toen ze in vrachtwagens stapten van Colombiaanse Migratie Aagentschap, zo zag een verslaggever van Reuters.




De meesten werden naar Venezuela gedeporteerd, omdat ze geen geldige paspoorten hadden, hoewel sommigen beloofden opnieuw de grens over te steken als ze de kans krijgen.

'We zijn vertrokken met de droom om te werken en te ontsnappen aan de dictatuur van Nicolas Maduro in Venezuela, maar helaas sturen ze ons terug', zei Jesus Millan, 45 minuten nadat hij teruggestuurd werd naar Venezuela. Hij had in een wasstraat in Colombia gewerkt. De ongeveer 50 Venezolanen die wel een paspoort hadden zouden 1.480 km (920 mijl) naar de Ecuadoraanse grens worden gereden, zeiden de Colombiaanse autoriteiten.


Colombia, dat al de thuisbasis is van de meest Venezolaanse migranten in Zuid-Amerika, is bijzonder kwetsbaar voor de aanzwellende crisis in Venezuela. Een eerdere golf van degenen die probeerden te ontsnappen aan de instortende economie van Venezuela, de torenhoge inflatie en voedseltekorten, zorgde ervoor dat ingenieurs in de toen nog ontluikende olie-industrie van Colombia werkten of werkten in multinationale ondernemingen in de hoofdstad Bogota.

Nu stapt echter een groeiend aantal arme Venezolanen op bussen om hun weg te vinden naar Colombiaanse grenssteden, van waaruit ze geld proberen te verdienen om hun reis voort te zetten naar rijkere landen in Zuid-Amerika.



De uitzettingen in Cucuta kwamen in de nasleep van een klein anti-Venezolaans protest in de stad op zondag. De lokale bevolking zei , dat hun kinderen niet langer in parken of sportvelden konden spelen en uitte de angst dat de migranten zich zouden bekeren tot misdaad om hun brood te verdienen. 
 
'We discrimineren niemand, maar ze creëren problemen in woonwijken', zegt Oscar Gerardino, een ambtenaar van de provinciale overheid van Norte de Santander in Colombia. 
 
Het aantal Venezolanen dat in Colombia woont steeg in de laatste helft van 2017 met 62 procent tot meer dan 550.000, zei de migratieautoriteit van Colombia eerder deze maand. De Verenigde Naties zijn bereid meer hulp naar Colombia te sturen om het land te helpen om te gaan met de aankomende migranten, zei secretaris-generaal Antonio Guterres vorige week tijdens een bezoek aan het Andesland.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/YouTube/Voz de América)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten