donderdag 25 januari 2018

Oud-president Brazilië Lula da Silva kan deelname aan presidentsverkiezingen vergeten

(Bron foto: Twitter)
Lula da Silva ook in hoger beroep schuldig bevonden aan corruptie en witwassen

Gevangenisstraf verhoogd van 9,5 jaar naar 12 jaar en een maand


De voormalig president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, is woensdag 24 januari 2018 ook in hoger beroep schuldig bevonden aan corruptie en witwassen. Dat bleek toen twee van de drie rechters van de federale rechtbank de eerdere veroordeling bekrachtigden. Ze verhoogden de gevangenisstraf van 9,5 jaar naar 12 jaar en een maand.


De oud-president werd ervan verdacht, dat hij smeergeld had aangenomen van staatsoliemaatschappij Petrobas, in de vorm van een duur appartement aan zee. De rechter veroordeelde hem uiteindelijk voor het accepteren van ruim een miljoen euro aan steekpenningen van een bouwbedrijf. Dat bedrag zou gelijk staan aan de kosten van het opknappen van het appartement.

Lula da Silva is nog verdachte in vier andere corruptiezaken die nog niet voor de rechter zijn geweest. Ook zijn opvolgers, Dilma Roussef en Michel Temer worden verdacht van corruptie.

Lula was van begin 2003 tot 2011 president namens de linkse Partij van de Arbeiders (PT). Hij zou voor circa een miljoen euro aan steekpenningen hebben aangenomen van een grote bouwonderneming.

Lula wil meedoen aan de presidentsverkiezingen in oktober en kan zich tot 15 augustus inschrijven als kandidaat.

Hij kan tegen het jongste vonnis nog in beroep gaan om een eventuele veroordeling over die datum heen te tillen. Maar de verkiezingsautoriteiten kunnen zijn kandidatuur afwijzen.

A post shared by #CidadaoDetetive (@moralqueirozadv) on


(Suriname Mirror/RTL Nieuws/NOS/Instagram/YouTube/BBC Brasil)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten