donderdag 25 januari 2018

Minister Hoefdraad: 'Er moeten harde noten gekraakt worden om uit de crisis te komen'

'De koers is stabiel gebleven en de inflatie is vele malen minder dan vorig jaar'

 'Een groot probleem is echter het buiten de proporties gegroeide ambtenarenapparaat'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft gisteravond in zijn rede gehouden op de nieuwjaarsreceptie van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in de Royal Ballroom van Hotel Torarica, aangegeven dat er harde noten gekraakt moeten worden om uit de crisis te komen, maar ook om de economie gezond te blijven houden. Dit meldt Starnieuws vandaag, donderdag 25 januari 2018.

Hoefdraad heeft tijdens zijn presentatie aangegeven, dat de maatregelen die zijn genomen om de staatskas te spekken en te bezuinigen op de staatsuitgaven positieve resultaten heeft opgeleverd. De koers is stabiel gebleven en de inflatie is vele malen minder dan vorig jaar. Een groot probleem is echter nog het 'buiten de proporties' gegroeide ambtenarenapparaat. De lonen van de ambtenaren leggen een zware druk op het budget.

Dit jaar wordt er werk van gemaakt om de druk te verminderen. Er komt gauw een doorlichting. Spookambtenaren en ambtenaren met dubbele functies worden aangepakt, kondigt de minister aan.

Veel van de problemen hebben hun oorsprong in de geschiedenis, stelde Hoefdraad. Er is nooit of te weinig sinds de onafhankelijkheid gedaan om plannen uit te voeren die het land door crises heen zouden kunnen loodsen, meent Hoefdraad. De huidige regering zit daardoor onder andere voor immense uitdagingen, legt de minister uit. Daar moet de komende tijd verandering in komen, zegt Hoefdraad.

Winston Ramautarsing, voorzitter van de VES, merkt op dat de bevindingen en visie van Hoefdraad op een aantal punten overeenkomen met die van de VES. Hij zegt steun toe aan de minister. 'Vooral als zaken transparant aan toe gaan', benadrukte Ramaurasing. 'De VES zal wel altijd kritisch blijven.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten