vrijdag 1 december 2017

Onderzoekers gebruiken drones voor het volgen van gletsjerveranderingen in Peru

De gletsjers in het Cordillera Blanca-gebied gaan heel snel achteruit



In de koele Andes-lucht vloog een drone op een hoogte van ongeveer 4.900 meter om de gletsjers in Peru in kaart te brengen en te volgen. Dit markeert de hoogste hoogte die een drone heeft gevlogen voor kaartdoeleinden in de huidige wetenschappelijke literatuur, volgens een artikel uitgebracht in november in The Cryosphere, aldus vandaag, vrijdag 1 december 2017, Discover Magazine:




Het gebruik van een drone om gletsjers in kaart te brengen is veel eenvoudiger dan het handmatig uitzetten van individuele datapunten en levert veel meer heldere beelden op dan satellieten.

'Het uiteindelijke doel was om in de stad te zijn, 10 kilometer verderop, een biertje te drinken in de kroeg en de drone de lucht in te sturen om ons werk voor ons te doen. Daar zijn we nog ver van af, maar dat was zo'n beetje het idee', zegt Oliver Wigmore, een aarde wetenschapper die momenteel verbonden is aan de Vniversiteit van Colorado Boulder en co-auteur van het artikel.

De Peruviaanse Andes herbergt ongeveer 70 procent van het tropische ijs in de wereld, maar die voorraad neemt snel af als gevolg van de klimaatverandering.

Cordillera Blanca, een regio in het midden van de bergketen, bevat meer dan 700 individuele gletsjers en is in gevaar. 'De gletsjers in het gebied gaan heel snel achteruit. Ze leveren een deel van het droge seizoenwater aan stroomafwaartse gemeenschappen in de Cordillera Blanca, hoger in de bergketens, en vervolgens naar beneden door het Rio Santa-bekken', zegt Wigmore.

En dit probleem is niet alleen specifiek voor de Peruviaanse Andes. In september meldde The Guardian dat gletsjers in de Aziatische bergen met een derde zullen krimpen door 2.100 miljoen mensen die afhankelijk zijn van die gletsjers voor zoet water.

Wigmore en co-auteur Bryan Mark begonnen te begrijpen waarom en hoe de gletsjers in de Cordillera Blanca veranderen, gebruikmakend van hun hoogvliegende drone om de nodige gegevens te verzamelen.


De op maat gemaakte koolstofvezel drone is uitgerust met grote propellers en hoge snelheidsmotoren, waardoor het gemakkelijk is om de ijle lucht, wind en andere ruige omstandigheden die gepaard gaan met het stijgen op grote hoogte te doorkruisen. 
Hij kan tot meer dan 19.000 voet boven zeeniveau (6.000 meter) vliegen - en laten we zeggen dat een standaard drone zoals die uit de DJI Phantom-serie daar niet erg goed in is. Om uu een idee te geven van het type omgeving waar Wigmore naar toe vloog, zei hij: 'Geen enkel vliegtuig of iemand die verstandig is, zou ooit de valleien in vliegen, omdat ze zich altijd zouden omdraaien en tegen de berg zouden botsen. Er is geen luchtverkeer door die valleien.'
Zijn aangepaste drone deed het echter prima. Na het verzamelen van drone-afbeeldingen in 2014 en 2015, hebben de onderzoekers 3D-hoogtemodellen van de gletsjer gemaakt. Die modellen verschaffen een grondige blik op veranderingen aan zowel het oppervlak (snelheid van de gletsjer, groei van smeltvijvers) en veranderingen in volume (verlies van ijs). 
'We ontdekten dat er niet veel verandering in de grenzen van die gletsjer was, maar er was een aanzienlijke daling van het volumeverlies', zegt Wigmore. 'We moeten echt kijken naar de volumewijzigingen van ijs, niet alleen naar de gebiedswijzigingen.'

(Suriname Mirror/Discover Magazine/Vimeo/Scribd Suriname Mirror)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten