vrijdag 1 december 2017

NPS-fractieleider Rusland vraagt zich af of er wel geld is voor uitvoeren plannen regering

'De regering zal geld zal moeten lenen om leningen terug te betalen, geen prettig vooruitzicht'

'Het is duidelijk dat we financieel in grote problemen zijn geraakt'


'Mijn conclusie is dat we ons moeten afvragen of we moeten praten over wenselijkheden die toch niet zullen worden ingevuld, omdat simpelweg moni no dé'.' Dit stelde NPS-fractieleider Gregory Rusland tijdens de begrotingsbehandeling gisteren in de Asssemblee. Hij vroeg of er wel geld is voor het uitvoeren van de plannen van de regering, zo bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 1 december 2017.

Rusland rekende uit, dat als uitgegaan wordt van de huidige stand van zaken, er in principe een begrotingstekort zal zijn van ongeveer Srd 4,9 miljard. Er wordt wel aangegeven dat ongeveer Srd 1,7 miljard via leningen en schenkingen zal binnenkomen, maar dan is er nog steeds een tekort Srd 3,2 miljard op de begroting van het komende jaar.

'Komt bij kijken, dat aan salarissen Srd 2,6 miljard betaald zal worden, terwijl aan sociale verplichtingen 700 miljoen betaald zal moeten worden, dan blijft er van de werkelijke inkomsten slechts Srd 400 miljoen over voor al het andere dat de regering wil doen in het jaar 2018', constateerde de politicus.

De bruto buitenlandse schuld is volgens Rusland van 2012 naar juni 2017 op kasbasis gestegen van 570 naar 1560 miljoen Amerikaanse dollar. De bruto binnenlandse schuld is van 2012 naar juni 2017 gestegen van 1,6 naar Srd 4,1 miljard. De totale bruto binnenlandse en buitenlandse schuld is gestegen van 1,3 naar 2,6 miljard.

Hij zei, dat de regering geld zal moeten lenen om leningen terug te betalen. 'Geen prettig vooruitzicht dus voor 2018 voor ons land.'

'Hoewel het de Centrale Bank met kunst en vliegwerk, ook buiten haar invloedssfeer, lukt om de wisselkoers enigszins stabiel te houden, merken we dat het ministerie van Financiën niet in staat blijkt om het evenwicht op de begroting te bewaren. Integendeel wordt de druk op de begroting steeds groter door de vele leningen die worden gebruikt om consumptieve uitgaven te dekken. Vrijwel alle geld dat is binnengestroomd via leningen in de afgelopen periode, is opgegaan aan salarissen en achterstallige betalingen. Het is duidelijk dat we financieel in grote problemen zijn geraakt en de kunst om eruit te komen is in de eerste plaats de garanties in te bouwen om de productie ter hand te nemen en de inkomsten van de staat te verhogen.'

Rusland betoogde verder, dat het niet kan dat mensen ondernemen, investeren en vervolgens de overheid hen niet betaalt en aan het lijntje houdt. 'Er zijn veel ondernemers die door het gedrag van de regering of bankroet zijn of op het punt staan bankroet te raken. Men kan de situatie niet langer aan en dat heeft grote consequentie. Wat kapot is bouw je niet weer in twee dagen op dus de institutionele capaciteit zijn wij aan het verliezen en draaien dus in de spiraal verder naar beneden.'

De politicus wil van de minister van Financiën weten wat nu de stand van zaken is rond de betaling van de mensen die op basis van afspraken met de regering werken hebben uitgevoerd en diensten hebben geleverd, maar hun geld nog niet hebben ontvangen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten