vrijdag 1 december 2017

Journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender ondervraagd door Colombiaanse Justitie

Boek 'Ontvoerd, het complete verhaal' van Bolt wordt door Colombiaanse Justitie in onderzoek gebruikt


De journalisten Derk Bolt en Eugenio Follender zijn de afgelopen twee dagen ondervraagd door vijf afgevaardigden van de Colombiaanse Justitie, dat meldt de uitgeverij van Bolt vandaag, vrijdag 1 december 2017. 

Bolt en Follender werden in juni dit jaar ontvoerd door de guerrillabeweging ELN (Ejército de Liberación Nacional) in het noordoosten van Colombia. Na vier dagen kwamen ze weer vrij.

Hoewel de Nederlanders geen aangifte hebben gedaan, maakt de politie in Colombia wel een zaak van de ontvoering, zo valt te lezen in het persbericht van uitgeverij De Kring.

Het boek 'Ontvoerd, het complete verhaal' dat Bolt schreef naar aanleiding van de ontvoering, en dat op 9 november verscheen bij Uitgeverij De Kring in Amsterdam, zal door de Colombiaanse Justitie gebruikt worden in het onderzoek naar de toedracht van de ontvoering.

Samenvatting 'Ontvoerd, Het complete verhaal'


'Hij stopt, pakt een pistool uit z'n broeksband en richt op ons. We schreeuwen om het hardst ''No, no, no!'' Ik hoop vurig dat hij niet durft te schieten of dat op z'n minst de kogels hun doel zullen missen. Maar er klinkt geen schot. Alleen m'n hart bonkt oorverdovend.'

Voor zijn zoektochten voor SPOORLOOS komt Derk Bolt al bijna 25 jaar in Colombia. Was dat vroeger nog een gevaarlijk land met oorlogen tussen drugsbaronnen, guerrilla's en paramilitairen, tegenwoordig is het er grotendeels veilig. Een feest om naartoe te gaan zelfs, want de natuur is schitterend en de mensen zijn opvallend aardig.
In juni 2017 gaat het dan toch nog mis. In een achtergebleven gebied in het noorden van Colombia worden Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender van de weg gehaald door een gewapende guerrillero. Ze moeten hun spullen inleveren en worden te voet meegenomen naar het onherbergzame gebied van de cocaïneboeren. Er volgt een spannende week in gevangenschap, vol onzekerheid of ze het er wel levend vanaf zullen brengen én of de buitenwereld wel doorheeft dat ze zijn ontvoerd. Humor en zorgen over thuis houden de mannen op de been, zéker tijdens de extreem zware jungletochten, die hun overigens nog bijna fataal worden.
In ONTVOERD beschrijft Derk Bolt op zijn geheel eigen, ironische wijze wat hem deze week is overkomen en hoe hij het heeft beleefd. Het waargebeurde verhaal laat zich lezen als een avonturenroman.

Derk Bolt (1955) is journalist en televisiemaker. Sinds 1995 reist hij over de wereld voor het KRO-programma SPOORLOOS. Voor de KRO Gids en de Wegener Dagbladen schreef hij daar jarenlang een veelgelezen column over. Hij publiceerde zijn beste reisverhalen in ALTIJD ERGENS ANDERS en GROETEN UIT VERWEGGISTAN.

(Suriname Mirror/VillaMedia/Uitgeverij De Kring)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten