woensdag 22 november 2017

Journalist Van Maele: 'Mijn artikel in Trouw is gebaseerd op feitelijke bronnen'

(Bron foto: LinkedIn)
'Artikel in Trouw is voor het grootste deel gebaseerd op Jaarverslag 2016 van DSB'
 

Het artikel over de situatie bij DSB, dat zaterdag in de Nederlandse krant Trouw verscheen (zie onderaan), is gebaseerd op 'feitelijke bronnen'. Zo stelt de schrijver ervan, de Belgische journalist Pieter van Maele, cinsdag 21 november 2017, in de Ware Tijd, naar aanleiding van een verklaring van minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

Volgens Hoefdraad worden in het artikel onwaarheden verkondigd en is het een poging om Suriname zwart te maken.

De journalist stelt, dat hij gebruik heeft gemaakt van het jaarverslag van De Surinaamsche Bank (DSB-bank) over 2016, verklaringen van de Centrale Bank van Suriname, de notulen van het parlement met uitspaken van minister Hoefdraad zelf en een interview met een oud-directeur van DSB-bank, Hans Moison.
 
Het artikel in Trouw is voor 'het grootste deel gebaseerd op het onlangs zelf door De Surinaamsche Bank naar buiten gebrachte 'jaarverslag 2016', waarin de bancaire instelling rapporteert dat haar financiële buffers eind vorig jaar tot een historisch dieptepunt waren herleid. Van Maele: 'De meest recent gerapporteerde solvabiliteitsratio van de bank (0,67%) is ver beneden het absolute minimum (6%) dat onze eigen Centrale Bank als eis stelt aan alle banken in Suriname.'

Hij verwijst ook naar een recent artikel verschenen in de Ware Tijd en de reactie van de CBvS daarop, waarin wordt bevestigd dat er een organisatie is opgezet en geld wordt gezocht om DSB overeind te helpen. Voorts heeft de Centrale Bank zelf gesteld, dat DSB momenteel niet aan de normen voldoet.

Van Maele confronteert Hoefdraad nu ook met zijn eigen verklaring, wanneer de bewindsman het een 'mythe' noemt dat de Centrale Bank aan monetaire financiering heeft gedaan. Het was de minister zelf die tijdens een toespraak in het parlement op 10 oktober 2015 heeft toegegeven, dat er de periode daarvoor sprake is geweest van monetaire financiering. 'Het ging om een overmachtssituatie, waardoor inderdaad monetair is gefinancierd', antwoordde Hoefdraad op vragen van parlementsleden.

Van Maele: 'De minister kan het weten, want hij was ten tijde van die monetaire financiering governor van de Centrale Bank.'

Hij zegt verder, dat de directie van DSB en de Surinaamse Bankiersvereniging geen reactie wilden geven voordat het artikel in Trouw werd gepubliceerd, maar heeft dar niet in het gewraakte artikel vermeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten