woensdag 22 november 2017

Insel Air moet haar schulden in Suriname voldoen alvorens op Paramaribo te mogen vliegen

'Curaçaose luchtvaartmaatschappij moet eerst zaken financieel op orde hebben'


Insel Air moet eerst haar schulden in Suriname vereffenen of minimaal een betalingsregeling treffen met de schuldeisers, voordat de maatschappij de commerciële vluchten naar Suriname mag hervatten. 'Insel Air zal geen toestemming krijgen als ze niet eerst voor een oplossing van het schuldenprobleem zorgt', zegt Joyce Blokland, directeur Transport van het ministerie van Openbare Werken, Transport & Communicatie, vandaag, woensdag 22 november 2017, in de Ware Tijd.

Een commissie onder haar leiding heeft zich de afgelopen weken gebogen over de terugkeer van de Curaçaose maatschappij op de Surinaamse luchtvaartmarkt. Er zijn voorstellen gedaan die het bedrijf de afgelopen twee weken moest uitvoeren. Zo had het bedrijf over de openstaande rekeningen ten minste een betalingsregeling moeten treffen met overheidsinstituten zoals de burgerluchtvaartuutoriteit CASAS, de Luchtvaartdienst en Luchthavenbeheer.

'Maar, het bedrijf wil niet dat er bedragen worden opgenomen in de betalingsregeling. Zo loop je het risico nooit je geld te krijgen als organisatie', zegt Blokland. Ze voegt er aan toe dat het niet om kleine bedragen gaat. Ook bevestigt ze dat er ook nog schulden zijn bij Fly All Ways en de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij die ook internationaal opereren.

Een ander voorstel van de commissie is, dat Insel Air op een persconferentie uitlegt welke regeling getroffen zal worden met passagiers die tickets hebben gekocht en nooit zijn terugbetaald. Zij zouden alsnog moeten kunnen vliegen. Reisagenten hebben eerder in de media bekendgemaakt, dat het bedrijf van plan is deze vluchten in overeenstemming met de tickethouders uit te voeren.

Insel Air heeft intussen Schurman Advocaten aangetrokken om verder te onderhandelen met de schuldeisers. 'Wij zien dat ze op 18 december mikken om weer te mogen vliegen. Als ze eerst orde op zaken hebben gesteld zullen wij als overheid een besluit daarover nemen', aldus Blokland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten