woensdag 22 november 2017

Tijd dringt voor Argentijnse onderzeeër ARA San Juan

Vrees groeit dat bemanning (44) - als ze niet spoedig gevonden worden - zal omkomen door zuurstofgebrek


Zoektocht wordt al dagen bemoeilijkt door harde wind en hoge golven


De tijd begint te dringen voor de 44 bemanningsleden van de Argentijnse onderzeeër Ara San Juan, die sinds woensdag wordt vermist. De vrees groeit dat ze - als ze niet spoedig gevonden worden - zullen omkomen door zuurstofgebrek. 

Vorige week woensdag had de Argentijnse marine voor het laatst contact met de duikboot, die illegale visserij in de regio moet tegengaan. De commandant meldde toen vanaf 400 kilometer voor de kust dat er problemen waren met de accu van de boot. Hij kreeg de opdracht terug te keren naar de marinebasis in Mar del Plata, maar nadien werd niets meer vernomen van de boot.

De marine is een grootscheepse zoekactie gestart, met dertien boten en tien vliegtuigen. De Argentijnen kunnen op de steun van Brazilië, Chili, Uruguay, de VS en Groot-Brittannië rekenen. Maar, die zoektocht wordt al dagen bemoeilijkt door harde wind en hoge golven.


Familieleden van bemanningsleden hebben zich verzameld op de marinebasis om te wachten op nieuws. Ze krijgen daar gezelschap van president Mauricio Macri. De autoriteiten stuurden ook psychologen en een psychiater naar de basis om mensen bij te staan.

Even was er hoop voor de honderden familieleden van de bemanning.



In het weekend liepen er bij de marine zeven satelliettelefoontjes binnen. Maar, die hoop werd zondag weer de kop ingedrukt. 'We hebben de analyse van de signalen gekregen en daaruit blijkt dat de oproepen niet overeenkomen met de satelliettelefoon van de onderzeeër', aldus een woordvoerder van de marine. 'We hebben dus nog altijd geen contact gelegd.'

Gisteren, maandag 20 november 2017, vingen reddingsschepen dan weer een 'geruis' op met sonarapparatuur. De registraties werden onderzocht, maar ook dat spoor liep dood. 'Het geruis is niet afkomstig van een duikboot, het kan van biologische oorsprong zijn', aldus marinewoordvoerder Enrique Balbi.



De internationale zoektocht naar de vermiste duikboot is intussen een race tegen de klok geworden. De Ara San Juan beschikt over voldoende proviand voor een maand. Maar, volgens de marine is er slechts zuurstof aan boord voor zeven dagen. Als de boot niet meer tot aan het zeeoppervlak is geraakt en is gezonken, dalen de overlevingskansen van de 44 bemanningsleden met de minuut.

(Suriname Mirror/ANP/Twitter/Belga/Volkskrant/YouTube/Reuters/De Morgen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten