woensdag 22 november 2017

Belgisch journalist Pieter van Maele krijgt er van langs van minister Hoefdraad

'Met onwaarheden en spinsels wordt getracht Suriname in een kwaad daglicht te stellen'

- 'Artikel van Van Maele had kennelijk de bedoeling chaos te creëren en de aandacht van werkelijke zaken af te leiden'
-  Van Maele profileert zich veelal anti-Surinaams en voorziet met halve waarheden en hele leugens de wereld van informatie over Suriname'


In een verklaring haalt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën hard uit naar de Belgische journalist Pieter van Maele, van wiens hand het afgelopen weekeinde een artikel over DSB-bank is verschenen in de Nederlandse krant Trouw (zie onderaan). Ook de geïnterviewde ex-DSB-directeur Frans Moison krijgt de wind van voren, aldus het Nationaal Informatie Instituut dinsdag 21 november 2017.

Hoefdraad, de Centrale Bank van Suriname, DSB-bank en de medewerkers zijn niet blij met de publicatie. In Trouw werd gesteld, dat mede door niet betaalde leningen van de regering DSB-bank in ernstige problemen is geraakt en op omvallen staat.

Volgens Hoefdraad wordt geprobeerd om met onwaarheden en 'spinsels Suriname in een kwaad daglicht te stellen'. Het artikel zou een verkeerde voorstelling van de daadwerkelijke situatie bij DSB-bank weergeven met de kennelijke bedoeling 'chaos te creëren en de aandacht van werkelijke zaken af te leiden'.

De bewindsman voert aan, dat het beleggen in schatkistpapier door banken de normaalste zaak van de wereld is, omdat ze daar winst op maken. Het opkopen van schatkistpapier door DSB-bank is dus niet de oorzaak van het zware verlies dat de instelling in 2016 heeft geleden en op de rand van faillissement staat zoals wordt gesuggereerd.

(Ter informatie:) 





'Er zijn binnen DSB beslissingen genomen die tot verlies hebben geleid maar deze kunnen en mogen nooit en te nimmer in relatie gebracht worden met het overheidsschatkistpapier. De overheid is niet debet aan de vermeende aantijgingen', aldus Hoefdraad. 'Vanwege de moeilijke economische situatie waarin het land verkeerde hadden alle banken een achteruitgang in inkomsten. Ze hebben zich echter wel allemaal kunnen herstellen en hebben praktisch allen winst behaald. Dat het DSB nog niet meezit, heeft te maken met andere besluiten en geenszins het beleggen in schatkistpapier', benadrukt de bewindsman.

Hoefdraad voert verder aan, dat 'meneer Moison vaker uitkomt in de buitenlandse media en nu via een schrijver, die zich veelal anti-Surinaams profileert en met halve waarheden en hele leugens de wereld van informatie over Suriname voorziet, en dat Moison met de mededelingen die hij over DSB-bank in de media doet, als ex-directeur van deze instelling het bankgeheim schendt, 'maar ook doelbewust leugens verspreidt'. Volgens hem zaait Moison onrust, omdat de maatregelen die nu getroffen worden de bank overeind helpen. 'Dat weet meneer Moison en daarom dat hij bewust onrust zaait', aldus de minister van Financiën.

Van Maele heeft voor zijn artikel niet gemeend een reactie te moeten vragen aan de DSB en Hoefdraad....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten