woensdag 22 november 2017

Rusland verbiedt invoer van rund- en varkensvlees uit Brazilië

(Bron foto: Twitter)
Russisch voedselagentschap vindt verboden groeihormonen in vlees


Rusland verbiedt vanaf 1 december voor onbepaalde tijd de invoer van rund- en varkensvlees uit Brazilië. Het Russische voedselagentschap Rosselkhoznadzor stelt verboden groeihormonen te hebben aangetroffen in het vlees, die de gezondheid van de consument kunnen schaden. Het gaat onder andere om ractopamine. Het gebruik van ractopamine is verboden in de Europese Unie, maar is wel toegestaan in onder meer Brazilië, de Verenigde Staten en Canada. 

Volgens de Braziliaanse regering is er van een algemene ban geen sprake. Rusland zou slechts de invoer van het vlees van een viertal individuele Braziliaanse bedrijven verbieden.


De Braziliaanse autoriteiten zijn er van overtuigd dat ze de kwestie snel kunnen oplossen en dat de export van vlees naar Rusland weer op korte termijn kan worden hervat.

Het ministerie van Landbouw in Brazilië gaat er op toezien dat het vlees voor export vrij is van residuen van ractopamine en andere middelen. Het ministerie heeft documenten uit Rusland ontvangen die de vondst van ractopamine aantonen en gaat nader onderzoek bij de betrokken Braziliaanse bedrijven.

Rusland is een belangrijke afnemer van Braziliaans van rund- en varkensvlees. In de maand september had het land een aandeel van 41% van de totale export van varkensvlees en in oktober ging 11% van alle export van rundvlees naar Rusland.

Marktanalisten sluiten niet uit dat de maatregelen mede zijn ingegeven om de vleesproducenten in eigen land te beschermen tegen de import uit Brazilië.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter/AgriHolland/Bloomberg)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten