woensdag 22 november 2017

Directeur van Citgo Aruba Holding gearresteerd in Venezuela

José Pereira en vijf andere opgepakte hoge Citgo-bestuurders verdacht van corruptie

Arrestaties zouden geen verband houden met deal Aruba in 2016 met Citgo voor heropening van de oude raffinaderij op het eiland


José Pereira, president van het Amerikaanse raffinaderijbedrijf Citgo Petroleum en tevens directeur van Citgo Aruba Holding, waar de nog te openen raffinaderij op Aruba onder valt, is gearresteerd op verdenking van corruptie. Het betekent nieuwe zorgen voor de nog te openen controversiële raffinaderij op Aruba. 

Pereira is dinsdag 21 november 2017 samen met vijf andere hoge bestuurders van Citgo in de Venezolaanse hoofdstad Caracas opgepakt. Dat heeft de Venezolaanse openbaar aanklager Tarek William Saab bekendgemaakt.



De zes bestuurders
- José Pereira (president van Citgo)
- Tomeu Vadell (vicepresident van 'Operaciones de Refinación')
- Alirio Zambrano (vicepresident van 'Refinería Corpus Christi')
- Jorge Toledo (vicepresident van 'Suministro y Comercialización')
- Gustavo Cárdenas (vicepresident van 'Relaciones Estratégicas con Accionistas y Gobierno')
-José Luis Zambrano (vicepresident van 'Servicios Compartidos')
zouden een constructie hebben opgezet van $4 miljard om schulden van het Venezolaanse staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.) te herfinancieren waarbij Citgo Petroleum, de Amerikaanse dochteronderneming van PdVSA, in onderpand is gegeven. Hierbij zouden tussenpersonen miljoenen dollars aan commissies in eigen zak willen steken.


De contracten zouden zijn ondertekend zonder de autorisatie van de Venezolaanse president Nicolás Maduro en zouden 'het nationale erfgoed en de toekomst van de belangrijke dochteronderneming' op het spel hebben gezet, aldus Saab, zo bericht persbureau Bloomberg.

Volgens Saab oefenden de gearresteerde Citgo-bestuurders in opdracht van de VS druk uit op de Venezolaanse oliesector en ontvingen ze daarvan persoonlijk voordeel.

Tot de gearresteerden behoort ook Alirio Zambrano, die tot halverwege 2017 general manager was van de raffinaderij op Aruba.

Voor zover bekend houden de arrestaties geen verband met de deal die Aruba in 2016 sloot met Citgo voor de heropening van de oude raffinaderij op het eiland. De opening van de raffinaderij, die in Nederland tot Kamervragen heeft geleid, is al vertraagd en dreigt verdere vertraging op te lopen als PdVSA niet aan zijn schuldverplichtingen kan voldoen. Of de arrestaties gevolgen hebben voor de voortgang van de heropening is niet bekend.

Een woordvoerder van Citgo laat in een persverklaring aan Bloomberg weten, dat het bedrijf 'een in de VS gevestigd bedrijf is dat onafhankelijk opereert volgens de standaarden en wetgeving in de VS'.

(Suriname Mirror/Financieele Dagblad/Bloomberg/Twitter/YouTube/The Wall Street Journal/Noticiacla.com)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten