zaterdag 9 december 2017

OM eist gevangenisstraffen tot 6 jaar voor invoer van cocaïne uit Curaçao

(Bron foto's: OM)
66 Kilo cocaïne in dwarsprofielen bodem van zeecontainer uit Curaçao in haven Antwerpen

Cocaïne had als bestemming een adres in Hoofddorp


Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag 7 december 2017 in de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen van 4 en 6 jaar geëist tegen twee verdachten van de invoer van ruim 66 kilo cocaïne. De verdachten zijn een 35-jarige man uit Miami in de Verenigde Staten en een 42- jarige man uit Manizales in Colombia. Beiden hebben geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland, aldus het Landelijk Parket in een persbericht.

Cocaïne verstopt in bodem container
Belgische douaneambtenaren troffen in de avond van 14 juni 2017 in de haven van Antwerpen een partij wit poeder aan in de dwarsprofielen van de bodem van een zeecontainer. De container bleek afkomstig te zijn uit Willemstad, Curaçao. Uit tests is gebleken dat het om cocaïne gaat.

Met staalbeitels en koevoeten werden op 15 juni de staalplaten verwijderd. In de holle ruimte van elk dwarsprofiel werden 8 pakken cocaïne aangetroffen. In totaal telde de douane 120 pakken met cocaïne, in totaal 66,5 kilogram. De pakken met drugs zijn inbeslaggenomen. Deze hoeveelheid cocaïne heeft ongeveer een straatwaarde van ruim 3.6 miljoen euro. In deze berekening is uitgegaan van een kostprijs van zo’n 55 euro per gram cocaïne (bron: Jellinek). Dus 66.500 gram maal 55 euro bedraagt 3.657.500 euro.

Bestemming Hoofddorp 
Op de ladingbrief stond dat de container bestemd was voor een adres in Nederland. Hierop is door de Belgische autoriteiten contact gezocht met Nederland. Het Landelijk Parket van het OM is een onderzoek gestart en heeft via rechtshulpverzoeken aan België de benodigde informatie opgevraagd en ontvangen. Ook is er nader onderzoek verricht op de plaats van bestemming van de container, in Hoofddorp.

Uit informatie uit België bleek, dat er met een 06-nummer contact over de container werd onderhouden met de haven van Antwerpen. De bij de Belgische haven bekende contactpersoon voor aflevering van de container werd als verdachte aangemerkt en zijn telefoon getapt. Ook is de container gevolgd. Dat heeft geleid tot de aanhouding van de Colombiaanse verdachte bij de bewuste container, die in een loods in Hoofddorp werd aangetroffen. De Amerikaan kon worden aangehouden toen hij op het punt van vertrek stond in een hotel in Amsterdam West, waar hij verbleef.

Loods 
Bij doorzoeking van de loods trof de politie gloednieuw gereedschap aan, zoals breekwerktuigen, stanleymessen, veiligheidsbrillen en verlengsnoeren. Bij de gereedschapskist vond de politie een vrachtbrief van de bewuste container. In de meterkast in het pand werden nog twee slijptollen gevonden. In de kantoorruimte boven stonden lege koffers en rugzakken klaar waarin de cocaïne verder vervoerd kon worden.
Volgens de Officier van Justitie op zitting, was het gereedschap bedoeld om de pakketten cocaïne uit de dicht gelaste balken te halen.

De zaak is aangehouden tot 18 januari 2018.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten