zaterdag 9 december 2017

Ex-presidente Cristina Fernández de Kirchner van Argentinië aangeklaagd voor staatsverraad

(Bron foto: Twitter)
De Kirchner verdacht van verdoezelen mogelijke Iraanse betrokkenheid bij bomaanslag in 1994 op een Joods gemeenschapscentrum in Buenos Aires

Drie van Fernández' voormalige assistenten en medewerkers gearresteerd


Een federale rechter heeft donderdag 7 december 2017 ex-presidente Cristina Fernández de Kirchner aangeklaagd voor staatsverraad aan en vorderde haar aanhouding vanwege beschuldigingen, dat zij de mogelijke Iraanse betrokkenheid bij de bomaanslag in 1994 op een Joods gemeenschapscentrum in Buenos Aires heeft verdoezeld.

In gerechtelijke documenten beschuldigt rechter Claudio Bonadio Fernández ervan de Iraanse rol in de aanslag te versluieren, die 85 mensen het leven kostte, in ruil voor een potentieel lucratieve handelsovereenkomst.


De rechtbank verzocht om opheffing van haar immuniteit voor vervolging, een bescherming die zij geniet als zittend senator.

De ernst van de beschuldigingen benadrukkend, voerden de autoriteiten donderdag in verband met de zaak invallen uit en arresteerden drie van Fernández' voormalige assistenten en medewerkers. Héctor Timerman, haar voormalige minister van Buitenlandse Zaken, werd onder huisarrest geplaatst.

De beschuldigingen vloeien voort uit een onderzoek dat aanvankelijk werd uitgevoerd door Alberto Nisman, een gedreven Officier van Justitie die Fernández beschuldigde van een coverup in 2015 en later dood werd aangetroffen in de badkamer van zijn appartement met een kogel in zijn rechter slaap.


Fernández, een peroniste, diende van 2007 tot 2015 als president van Argentinië en maakte ooit deel uit van een kader van linkse leiders in Latijns-Amerika, waaronder de overleden Hugo Chávez uit Venezuela..

Ze heeft herhaaldelijk ontkend ook maar iets verkeerds te hebben gedaan gedurende haar regeerperiode en donderdag haalde ze uit naar de nieuwe aanklacht. 'Dit heeft niets te maken met gerechtigheid of democratie', vertelde Fernández aan journalisten in Buenos Aires. 'Er is geen zaak, geen misdaad, geen motief. Er was een oordeel zonder reden. God weet het, de regering weet het, president[Mauricio Macri weet het ook.'


Er is weinig precedent voor het vervolgen van verraad in Argentinië.
Lokale media hebben bericht, dat de enige eerder toegepaste aanklacht wegens verraad dateert van 1936, toen majoor Guillermo Mac Hannaford ervan werd beschuldigd informatie te hebben verkocht aan Bolivia en Paraguay.

En terwijl Fernández slechts ongeveer twaalf hardcore supporters in de Senaat heeft, zeggen waarnemers dat het niet waarschijnlijk lijkt, dat de Senaat haar immuniteit zal intrekken. Sommigen beweren dat een dergelijke stap zou kunnen leiden tot een politieke martelaar voor een linkse peronistische beweging die in het land tractie heeft verloren sinds Macri aantrad in 2015.



De aanklacht komt een maand nadat een nieuw politierapport de zaak Nisman opnieuw heeft geopend. Zijn mysterieuze dood kwam slechts enkele dagen nadat hij beweerde, dat Fernández en Timerman hadden samengespannen om de rol van Iran in de autobomaanslag op het AMIA-joodse buurthuis te verdoezelen. In 2005 concludeerde Nisman, dat Ibrahim Hussein Berro, een Hezbollah-lid uit Libanon met Iraanse steun, de terroristische actie had uitgevoerd.

Een eerste rapport concludeerde, dat Nisman was gestorven aan een zelf toegebrachte schotwond. Maar, een nieuw politierapport, verkregen door de Associated Press in november, bevat een lijst met belangrijk bewijsmateriaal dat op vals spel wijst. Nisman's neustussenschot was bijvoorbeeld gebroken en hij had slagen op zijn heup en elders gehad. Een sterk verdovingsmiddel werd gevonden in zijn lichaam.

Voor zijn dood heeft Nisman naar verluidt ambtenaren afgetapt en informatie ontdekt in verband met een 'Memorandum of Understanding' dat Argentinië op 27 januari 2013 in Iran met Iran heeft ondertekend. Hij voerde aan dat het een plan schetste om 'samen te werken met Iran aan zijn doel om de nucleaire ontwikkeling te versnellen en te ondersteunen' in ruil voor een olie-voor-graan handelsovereenkomst en een uitspraak van Argentinië, dat de Iraniërs onschuldig waren aan de aanslag van 1994, aldus officiële rechtbankdocumenten.

De timing van de aanklacht tegen Fernández richt echter ook de aandacht op Bonadio, de rechter. Hij wordt verdacht van witwassen en illegale verrijking, waarvan sommige critici suggereren dat hij zich richt op Fernández om haar als een rookgordijn te gebruiken.


(Suriname Mirror/The Washington Post/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten