zaterdag 9 december 2017

Geen toestemming voor Sandew Hira kransen te leggen bij Bastion Veere, in Fort Zeelandia

Museum staat kranslegging niet toe

'Wij kunnen de kransen niet leggen op de plaats waar onze broers zijn doodgeschoten'


De Ware Tijd meldt vandaag, zaterdag 9 december 2017, dat Dew Baboeram, alias Sandew Hira, en Gordon Rahman, gevolgd door iets meer dan vijftig personen, gistermiddag 'met bedroefde gezichten' over het Pad van Verzoening liepen. Dit pad loopt van het monument van slachtoffers van de binnenlandse oorlog aan de Waterkant, tot de ingang van Fort Zeelandia. 

Het was de bedoeling dat er ook bij Bastion Veere, de plek in Fort Zeelandia waar de vijftien burgers zijn vermoord, kransen gelegd zouden worden, maar daarvoor gaf het museum geen toestemming. 'Ik heb droevig nieuws voor u. Wij kunnen de kransen niet leggen op de plaats waar onze broers zijn doodgeschoten', vertelde Hira de mensen. 'Ik heb mijn uiterste best gedaan met de directeur van het museum, Laddy van Putten, hierover te praten, maar hij weigerde een gesprek', legde hij verder uit.

De kransen zijn daarom bij de ingang van Fort Zeelandia bij twee symbolische voetstappen geplaatst.

Van Sandew Hira en Gordon Rahman is gisteren precies 35 jaar geleden een broer doodgeschoten door militairen.

Ongeveer de helft van de groep bestond uit ex-militairen en een kleiner deel uit scholieren van het lager onderwijs. Zij zijn erbij betrokken om te laten merken, dat ook aan de toekomst gedacht wordt. Hira en Rahman waren vermoedelijk de enige nabestaanden die hebben meegelopen. Hiermee proberen zij als directe nabestaanden van de decembermoorden, de overige nabestaanden die nog fel protesteren ook mee te krijgen in het verzoeningsproces dat al geruime tijd is ingezet door het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld.

Kort voor aanvang van de loop zijn kransen gelegd bij het monument voor slachtoffers van de Binnenlandse Oorlog. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten