zaterdag 9 december 2017

Herdenking decembermoorden in Amsterdam: 'Dit mag nooit vergeten worden'

'Dit is een tragedie die in ons land, in onze geschiedenis gebeurd is en die nooit had mogen gebeuren'

(Bron screenshots: AT5)


Precies 35 jaar geleden werden in Suriname vijftien tegenstanders van het regime van Desi Bouterse vermoord. Tientallen nabestaanden kwamen vrijdagavond 8 december 2017 in Amsterdam bijeen om de moorden te herdenken met een fakkeloptocht en een minuut stilte, zo bericht de Amsterdamse zender AT5.


Afgelopen zomer is tegen hoofdverdachte en de huidige president van Suriname, Desi Bouterse, twintig jaar cel geëist. Dat gaf de herdenking vanavond een extra lading.

Volgens de aanwezigen blijft herdenken van groot belang. 'Vooral omdat het proces nog steeds niet afgehandeld is. En ook al is er een eis uitgesproken en ook al is er iemand schuldig bevonden en veroordeeld. Dan nog zul je moeten blijven herdenken', zegt een vrouw bij de herdenking. 'Dit mag nooit, nooit, nooit vergeten worden. Dit is een tragedie die in ons land, in onze geschiedenis gebeurd is en die nooit had mogen gebeuren', zegt een ander die meedoet aan de fakkeloptocht. De tocht ging van het stadhuis naar de Mozes en Aäronkerk.

In een muur van die kerk zit het monument van de Decembermoorden.

Op 8 en 9 december 1982 werden de vijftien tegenstanders van het toen militaire regime gemarteld en gedood in Fort Zeelandia in Paramaribo. 'Ik vind het wel heel frappant dat men precies weet wat er 400 jaar geleden gebeurd is. Wie hun oma heeft aangerand en hun opa heeft vermoord. Maar dat men niet weet wat er 35 jaar geleden gebeurd is. Ze zeggen: de tijd heel alle wonden. Maar dit blijft generaties lang in de mensen die hun dierbaren kwijt zijn. En daarom vind ik: dit moeten we blijven herhalen en blijven doen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten