maandag 27 november 2017

Vicepresident Adhin eist namens Ministerraad dat parlement regeringsleden met respect behandelt.

Adhin komt in verklaring terug op optreden Belfort (ABOP) in Assemblee richting Bouterse

Assembleevoorzitster: 'Belfort heeft noch de president, noch iemand anders tijdens zijn toespraak  beledigd of onheus bejegend'


De regering voelt zich in haar kruis getast door het recent parlementair optreden van ABOP-Assembleelid Edward Belfort, waarin hij president Desi Bouterse en diens beleid zwaar onder vuur nam. Tijdens het betoog van Belfort verliet Bouterse de vergaderzaal van De Nationale Assemblee (DNA). In een verklaring vanmiddag, maandag 27 november 2017, bij aanvang van de begrotingsbehandeling-2018, eiste vicepresident Ashwin Adhin, dat het parlement de regeringsleden voortaan met respect behandelt, aldus de Ware Tijd.

Parlementsvoorzitster Jennifer Geerlings-Simons was het echter niet eens met de zienswijze van de regering. Ze merkte op, dat het ABOP-Assembleelid noch de president, noch iemand anders tijdens zijn toespraak had beledigd of onheus bejegend. 'We hebben hier gezeten en geen van die zaken kunnen ontdekken in de spreekbeurt van het lid Belfort. Hoewel we ons kunnen voorstellen dat een aantal dingen misschien onprettig zijn geweest.'

Adhin merkte op, dat regering en parlement samen de wetgevende macht uitoefenen en een gedeelde verantwoordelijkheid hebben. Ook wat betreft cruciale beleidskwesties. In de samenwerking tussen regering en parlement is het van belang, dat 'wij elkaar met wederzijds respect bejegenen', aldus de vicepresident.

Vanwege het openbaar karakter van de vergaderingen dienen regering en parlement het juiste voorbeeld te geven aan de samenleving, meent de bewindsman. Zelfs wanneer de politieke debatten hoog oplopen zal het wederzijds respect moeten blijven. Hij deed een beroep op het college om op basis van de voorbeeldfunctie de regering 'met meer respect te behandelen dan voorheen het geval was'.

Geerlings-Simons bleef erbij, dat Belfort niet in de fout was gegaan. Hoewel ze het soms niet eens is met hetgeen Assembleeleden zeggen, kan zij niet voor hen bepalen hoe ze zich moeten uitdrukken, zo sprak ze. Zo lang zij zich aan de orde houden, zich niet onbetamelijk uiten of anderen beledigen zal ze de parlementariërs niet beperken bij het praten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten