maandag 27 november 2017

President Maduro benoemd hooggeplaatste militair tot directeur staatsoliebedrijf PdVSA

(Bron foto: Twitter)
PdVSA gaat gebukt onder mismanagement en corruptie en torenhoge schulden


De Venezolaanse president Maduro heeft een hooggeplaatste militair benoemd tot directeur van het noodlijdende staatsoliebedrijf PdVSA (Petróleos de Venezuela, S.A.). Generaal-majoor Manuel Quevedo vervangt een ingenieur met een diploma van de Amerikaanse universiteit van Stanford op zak.



De oliewinning in Venezuela loopt steeds verder terug en bereikte onlangs het dieptepunt van de laatste drie jaar. Het oliebedrijf PdVSA gaat gebukt onder mismanagement en corruptie. Er zijn torenhoge schulden, er is geen geld meer om veldwerk uit te voeren en veel deskundig personeel is vertrokken naar het buitenland.

Eergisteren maakte PdVSA al bekend, dat het de kosten met de helft wil terugdringen. Daar komt nu de vervanging van de hoogste baas bij. Maduro probeerde al de bezem te halen door het staatsoliebedrijf en pakte dit jaar enkele leidinggevenden op op verdenking van corruptie.


Dat hij er nu een militair neerzet, is niet verrassend. Sinds zijn aantreden in 2013 heeft hij al vaker militairen op hoge posten benoemd, ook in zijn regering.

Internationale waarnemers zeggen dat door de recente corruptieschandalen de laatste technocraten uit het oliebedrijf zijn verdwenen. 'Het leger heeft bereikt wat het wilde. Ik zie het somber in', zegt een energiedeskundige van het Amerikaanse Baker-instituut.

Venezuela verkeert in grote financiële problemen. De helft van de bevolking is straatarm, de inflatie voor dit jaar wordt geschat op een absurde 1.400 procent en de verwachting is dat dat volgend jaar wel eens meer dan 2.000 procent kan worden. De inkomsten uit de export van olie naar onder meer Rusland en de VS houden Maduro nog enigszins op de been. Ook hangt een boycot van de Amerikaanse president Trump, die het liefst af wil van 'dictator' Maduro, boven de markt, maar zover is het nog niet gekomen.

Het Venezolaanse gerecht heeft al meerdere maanden een onderzoek lopen wegens corruptie bij PdVSA. Tientallen verdachten werden in de zaak al opgepakt, onder meer zes directeuren van de Amerikaanse dochteronderneming Citgo. Ze worden verdacht van verduistering. Volgens de oppositie gaat het echter om een politiek onderzoek, om de macht op het oliebedrijf nog te kunnen vergroten.

In Venezuela komt 95 procent van de buitenlandse inkomsten uit olie. De daling van de olieprijzen leidde in het land tot een zware economische crisis. Maduro maakte ook nog andere benoemingen bekend. Zo wordt kapitein Jose Gregorio Vielma de nieuwe minister van Buitenlandse Handel, mag Ildemaro Villarroel op de post van Huistvesting rekenen en wordt majoor-generaal Carlos Osorio de nieuwe transportminister.

(Suriname Mirror/VRT/NOS/Twitter/Reuters/YouTube/CNBC)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten