maandag 27 november 2017

Brandbrief vijf leden AdeKUS-bestuur aan voorzitter Menke over oneigenlijk aantrekken HR-manager

Bestuur universiteit neemt weer besluit zonder het voltallig bestuur hierin te kennen

Nurmohamed (VHP): 'De klachten over dictatorschap van een deel van het AdeKUS-bestuur nemen toe'


Vijf leden van het hoofdbestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (BvU, AdeKUS) hebben 15 november 2017 een brandbrief gestuurd naar de voorzitter van het bestuur, Jack Menke. De brief lekte onlangs uit op social media, aldus het Dagblad Suriname zondag 26 november 2017 op haar website. 

Bij de bestuursvergadering van 14 november is gebleken, dat namens het bestuur van de universiteit weer een besluit is genomen zonder het voltallig bestuur hierin te kennen dan wel de noodzakelijke informatie met hen te delen. Dit, terwijl de mededing een noodzakelijke handeling dient te zijn. Het betreft in deze de voorwaarden, waaronder de aanstelling van een HR-manager (Human Resources/Personeelszaken), heeft plaatsgevonden. Betrokkene is in dienst genomen door het BvU, althans door delen van het BvU, zonder de vereiste procedures en geldende regelingen in acht te nemen.

Aan de desbetreffende functionaris is gelijk bij haar aantreden, per 1 oktober 2017, een contract voor onbepaalde tijd met een proeftijd van twee maanden aangeboden. Dit wijkt volgens een deel van het bestuur af van de gebruikelijke regeling. Hiernaast is met haar ook een salaris overeengekomen, dat buiten de vigerende regelingen valt en verder nog gebaseerd is op toekomstige aanpassingen.

De desbetreffende leden vinden het afsluiten van deze contracten op basis van ongerealiseerde resultaten bedrijfseconomisch niet verantwoord en onjuist. De leden hameren erop dat zij geen goedkeuring geven aan de wijze waarop zaken aan toe zijn toegegaan.

In de brief wordt duidelijk gesteld dat het contract zoals afgesloten met betrokkene, zorgt voor een ongezonde situatie op de werkplek, ongeoorloofd een bevoorrechte positie creëert voor de persoon en ongelijkheid en niet handelbare precedenten schept. De bestuursleden typeren het besluit als ongeldig en vragen de voorzitter om het ook als zodanig te verklaren. De HR-manager dient volgens de juiste procedure te worden aangenomen. Er wordt ook op gewezen, dat individuele BvU-leden zich dienen te onthouden van het aangaan van toezeggingen, het ontbinden en afsluiten van contracten, zonder uitdrukkelijk mandaat van het voltallig bestuur.

Na contact te hebben opgenomen met bestuursvoorzitter Jack Menke, bleek dat die in het buitenland vertoeft. Van hem kon nog geen reactie worden verkregen. Inmiddels heeft het dagblad vernomen, dat ook de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur van deze situatie op de hoogte zou zijn gesteld. Van hem kon vooralsnog, vanwege zijn druk werkschema, nog geen reactie worden verkregen.

Parlementariër Riad Nurmohamed (VHP) heeft via social media ook kennis genomen van de brandbrief van vijf leden van het universiteitsbestuur richting de voorzitter van het bestuur. 'De klachten over dictatorschap van een deel van het AdeKUS-bestuur nemen inderdaad toe. Als het inderdaad zo is, zou ik de minister adviseren zo iemand op staande voet te ontheffen. Als dit waar is, moet hij het afleren', stelt Nurmohamed

Nurmohamed voert ons terug naar het bestuur Li Fo Sang-Rusland, die wel besluiten nam met voldoende draagvlak van alle leden. Daarna kwam het bestuur Sidin-Vaseur, die naar zijn kennis binnen een jaar de rest van de leden aan een kant zou hebben gezet. Hij rekent het die aan de kant geschoven leden aan, gezien zij klaarblijkelijk niet zijn opgekomen voor hun rechten en plichten. 'Die hadden precies moeten doen wat deze leden hebben gedaan', aldus Nurmohamed.
Er zijn regels waar ook het BvU zich aan moet houden.

'Er zijn meer dingen waar het bestuur precies zo besluiten over neemt. Er is bijvoorbeeld geen consistentie in beleid. Er is een aantal mensen met ontslag gestuurd, hun contracten zijn niet verlengd. Andere soortgelijke mensen mogen echter wel door werken. Er zijn voorkeursbehandelingen. Dit is in geen enkel bedrijf acceptabel. Verder wordt er ook frustrerend beleid gevoerd op de AdeKUuS. In plaats van mensen te benoemen, worden er commissies benoemd voor bepaalde posten. Dat werkt frustrerend op de organisatie. Als er vacatures zijn, moeten die gewoon ingevuld worden. Zit niet commissies te benoemen voor directeuren of decanen', zegt Nurmohamed.

Hij heeft bewondering voor de bestuursleden die in een financieel krappe situatie de organisatie nog durven te leiden. Echter wenst hij niet dat politieke druk, net als bij het voorgaande bestuur, de overhand neemt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten