maandag 27 november 2017

Jogi (VHP) wil meer openheid regering over relatie Van Dijk-Silos met Kabinet van de President

Ex-bewindsvrouwe is nu speciaal vertegenwoordigster of wel 'legal consultant' en 'legal adviser' van president Bouterse


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat de regering meer openheid moet geven over de relatie die Jennifer van Dijk-Silos, ex-minister van Justitie en Politie, momenteel heeft met het Kabinet van de President. De ex-bewindsvrouwe is volgens haar eigen verklaring in de media nu speciaal vertegenwoordigster of wel 'legal consultant' en 'legal adviser' van president Desi Bouterse. 

'Nu zij dat op eigen titel aangeeft, wil ik de resolutie zien waarin haar benoeming is vastgelegd. Wij willen ook weten wat de voordelen zijn die Van Dijk-Silos uit zo'n benoeming ter beschikking heeft', zegt Jogi zondag 26 november 2017 in het Dagblad Suriname op haar website.

De parlementariër voert aan, dat het land in een ernstige crisis zit en het nu niet gehoord is om bedankte ministers, die een heel slechte job hebben gedaan, met hogere salarissen, diensttelefoons, beveiliging en meerdere dienstauto’s op andere posten te accommoderen, terwijl men niet eens in staat is ‘toiletpapier voor de universiteit te kopen’. De VHP’er benadrukt, dat enkele maanden geleden Eugene van der San werd herbenoemd als kabinetsdirecteur door president Desi Bouterse, maar ‘stiekempjes’ zijn oude ministerssalaris en privileges mocht behouden. Het zal hem daarom niet bevreemden wanneer blijkt, dat ook Van Dijk-Silos zo'n ‘pakket’ meekrijgt.

Jogi stelt, dat het geen geheim is dat Nailah van Dijk, de dochter van Jennifer van Dijk-Silos, eerder als deeltijds juridisch adviseur op het Kabinet van President is aangetrokken nadat moeder Jennifer benoemd werd tot minister. Deze kwestie werd in 2016 al breeduit gemeten in het parlement toen Jogi en collega Marinus Bee (ABOP) onthulden, dat de advocatenpraktijk van de ex-bewindsvrouwe duizenden Surinaamse dollars verdiende voor geleverde diensten aan de overheid. De ABOP-fractie, die zware kritiek leverde op de ex-minister, stelde toen, dat haar ministerschap een beloning was voor haar rol bij de uitslag van de verkiezingen van 25 mei. Silos was vóór haar ministerschap voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau.

'Als haar advocatenkantoor al werkt voor de regering, waarom moet zij als persoon extra in dienst worden genomen?', stelt Jogi. P

De VHP’er vindt het vreemd, dat de president bewindslieden op het ministerie van Justitie en Politie ongeschikt verklaart en de laan uitstuurt, maar uiteindelijk toch terughaalt om hem op zijn kabinet te accommoderen. 'Wanneer je eenmaal ongeschikt bent verklaard door dezelfde president, dan rijmt het inderdaad niet wanneer dezelfde president je weer accommodeert. Volgens mij weet de president ook niet wat hij moet doen en welke richting hij het land wil laten opgaan. Ik denk dat hij zich niet stoort aan God noch gebod. Al deze dingen maken dat het bestuur in het land heel slecht is', stelt de VHP’er.

Van Dijk-Silos is in maart van dit jaar gevraagd door president Bouterse om haar portefeuille ter beschikking te stellen na een brief van het Hof van Justitie en het Openbaar Ministerie aan het staatshoofd, waarin het vertrouwen in haar werd opgezegd. Van Dijk-Silos had kort daarvoor besloten dat onder andere de politiebeveiliging van leden van het OM, rechters en oud-presidenten weg kwamen te vallen. Dit besluit viel niet in goede aarde bij de belanghebbenden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten