maandag 27 november 2017

India herdenkt met plaquette naar Suriname vertrokken contractarbeiders

(Bron foto: The Hindu)
Ambassadrice van Suriname in India Aashna Kanhai: 'Dit is de ghat waar mijn voorouders voor het laatst op de Indiase bodem hebben gestaan'


Op 26 februari 1873 vertrok de Lalla Rookh, het eerste schip met contractarbeiders, uit een van de dorpen langs de Hooghly rivier in Calcutta naar Suriname. Meer dan 144 jaar later, op zaterdag 25 november, is een plaquette onthuld op dezelfde plek, die nu bekend is als Suriname Ghat, zo bericht vandaag, maandag 27 november 2017, onder andere The Hindu

(Bron foto: Bishwarup Dutta/The Telegraph)
De plaquette is ter nagedachtenis aan de reis die de arbeiders toen maakten en waarbij ze zeven zeeën overstaken om in een ander land te werken.

'Dit is de ghat waar mijn voorouders voor het laatst op de Indiase bodem hebben gestaan', zei de ambassadrice van Suriname in India, Aashna Kanhai, tijdens het evenement. Ze vertelde dat tussen 1873 en 1916 meer dan 34.000 arbeiders uit Oost-India naar Suriname vertrokken en dat 65% van deze mensen nooit terugkwamen.

De plaquette, in het Nederlands, is onthuld bij het Mai-Baap-monument in het Garden Reach gebied van Kolkata.

De Nederlandse ambassadeur, Alphonsus Stoelinga, zei dat het monument een gedeelde periode van geschiedenis tussen India, Suriname en Nederland weergeeft. Hij zei dat de slavernij in Suriname in 1863 werd afgeschaft en dat er in 1873 een overeenkomst was tussen de Britse en Nederlandse regering voor het vervoer van contractarbeiders uit India naar de suikerplantages van Suriname.

Het gedenkteken van 'Mai-Baap' werd in oktober 2015 onthuld door de Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Sushma Swaraj. Het is een aluminiumbeeld van een Indiaas echtpaar, met een potli (een kleine zak), die arbeiders meenemen als ze in verre landen aan de andere kant van de wereld gaan werken. Het oorspronkelijke Mai-Baap monument staat in Paramaribo en symboliseert de eerste Indiase man en vrouw die voet aan wal zetten in Suriname.

(Suriname Mirror/Starnieuws/The Times of India/The Telegraph)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten