maandag 27 november 2017

Oud-president Correa van Ecuador teruggekeerd om president Moreno te verdrijven

(Bron foto: Twitter)
'Mijn terugkeer is het begin van een nieuwe burgerrevolutie binnen de Alianza PAIS-partij'


Na enkele maanden in België te hebben verbleven, het land waar zijn vrouw vandaan komt, keerde de voormalig president van Ecuador, Rafael Correa, zaterdag 25 november 2017 terug naar zijn land, naar een menigte die schreeuwde om zijn gevangenschap.



Correa verklaarde, dat zijn terugkeer het begin is van een nieuwe 'burgerrevolutie' die opnieuw zal plaatsvinden binnen de Alianza PAIS-partij (AP), nu nog onder leiding van de huidige president Lenín Moreno. De steun aan de partij is momenteel verdeeld tussen Moreno en Correa, die het afgelopen jaar recht tegenover elkaar stonden.

'We zullen niet toestaan ​​dat verraders Alianza PAIS overnemen', zei Correa tijdens een persconferentie in de havenstad Guayaquil.

De voormalig president heeft aangekondigd, dat hij op 3 december aan een nationale conventie zal deelnemen met de bedoeling Moreno uit de partij te verwijderen. 'We gaan terug naar onze roots', zei Correa, zijn opvolger een 'verrader' noemend, omdat hij niet gehoorzaamde aan het linkse beleid dat hij achterliet.

De komst van Correa veroorzaakte opschudding in het land, toen aanhangers van het voormalige staatshoofd naar het vliegveld gingen om hem te verwelkomen en hun steun te betuigen. De politie moest demonstranten scheiden van die supporters, maar er zijn nog steeds fysieke onenigheden tussen de twee partijen.


Moreno was Correa's vice-president en hun relatie leek sterk tot een paar maanden geleden. De verschillen tussen de twee partijen zijn geleidelijk verslechterd sinds Moreno aantrad en zijn regering begon te verschillen van Correa's. Moreno heeft bij talloze gelegenheden verklaard, dat hij 'geen loyaliteit wil onder valse voorwendselen' en klaagt over de economische situatie achtergelaten door Correa, die naar verluidt heeft gelogen over de schuld van het land door te suggereren dat het veel lager was dan het in werkelijkheid was. De kloof tussen hen verslechterde na het besluit van Moreno om vicevoorzitter Jorge Glas, een bondgenoot van Correa, tijdelijk te vervangen nadat Glas betrokken was geraakt bij de grote corruptiezaak inzake het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Glas blijft in de gevangenis voor zijn rechtszaak.

President Moreno besloot om María Alejandra Vicuña, minister van Stadsontwikkeling en Huisvesting, te benoemen tot interim-vicepresident van Ecuador, waardoor de verdeeldheid binnen de partij verder werd verdiept.

Correa beschuldigde zijn opvolger van het implementeren van beleid waar de oppositie de voorkeur aan gaf. Moreno zei, dat hij alleen maar tracht om 'een proces van nationale verzoening' tot stand te brengen, en zorgde ervoor dat hij, ondanks kritiek, doorgaat in de strijd tegen corruptie. 

Recente spanningen hebben de Correa-factie van AP ertoe gebracht om de president als partijleider afgelopen oktober te ontslaan. De Nationale Kiesraad negeerde echter de beslissing en voerde aan dat het besluit niet was genomen tijdens een nationale AP-conventie. 

Onzekerheid blijft toenemen temidden van speculaties, dat Moreno's verdrijving slechts het begin is van Correa's plannen voor de partij. In het verleden heeft hij gesproken over het vormen van een constituerende vergadering die Moreno zou vervangen en hem zou toestaan ​​terug te keren als president.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten