zaterdag 23 mei 2020

IDOS-peiling: NDP valt in Paramaribo terug van 9 naar 5 Assemblee-zetels.

'Landelijk behaalt NDP tussen de 14 en 17 parlements- zetels'

Wordt de NDP de grote verliezer en belandt zij in de oppositie, 'de overkant'?


De NDP van president Desi Bouterse lijdt maandag een gevoelige verkiezingsnederlaag. Zij verliest de meerderheid in het parlement en op de eerste vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) - na de verkiezingen - zal  huidig voorzitster Jennifer Geerlings-Simons deze positie verliezen. De kandidaat die naar voren zal worden geschoven door de oppositie zal als voorzitter worden gekozen.


In Paramaribo zal de NDP terugvallen van 9 naar 5 Assemblee-zetels. Landelijk zal deze partij tussen de 14 en 17 parlementszetels behalen. Dat concludeert onderzoeksbureau IDOS (Institute for Development Oriented Studies) die deze week een opiniepeiling heeft gehouden over de verkiezingen van maandag. De uitslag van de steekproef werd vrijdagavond 22 mei 2020 vrijgegeven door het onderzoeksbureau, aldus de Ware Tijd. Ook Starnieuws bericht, uitgebreid' over de peiling.

'Met nog enkele dagen te gaan naar de stembusgang op 25 mei, kan een substantieel deel van de kiezers nog steeds tot de zwevende kiezers gerekend worden. Het forse verlies van de NDP die in Paramaribo van negen naar vijf DNA-zetels terug zal vallen, dat alleen al zorgt ervoor dat de NDP naar de oppositie banken zal worden verwezen op 25 mei 2020', zegt IDOS.

Bij de peiling, die op 20 mei in Paramaribo is gehouden, is een steekproef genomen onder 554 respondenten. De proef heeft een foutenmarge van ongeveer 3 procent. IDOS heeft in de periode 2019-2020 zes peilingen gehouden, waarvan twee deze maand. Gerekend over deze zes meetmomenten stemt gemiddeld 15,9 procent van de kiezers uit Paramaribo op de NDP. Een gemiddeld aantal stemmen van 16 procent levert - afgezet tegen de kiezersopkomst van 2015 (78 procent) - vier Assembleezetels op in Paramaribo.

Wanneer alle zwevende kiezers op de NDP zouden stemmen, dan komt deze partij op maximaal 24,4 procent. Met 49,2 procent van de stemmen voor de NDP in 2015 kreeg deze partij negen DNA-zetels en de overige acht gingen naar V7, AC en DOE.

'Met een terugval naar 24 procent van de stemmen is de NDP nog maar goed voor maximaal vijf DNA-zetels in Paramaribo. We kunnen dan ook stellen, dat de NDP in Paramaribo een zeer sterke terugval zal hebben van negen DNA zetels naar vier maximaal vijf DNA zetels', aldus IDOS.

Uitgaande van het gegeven dat alle, in ieder geval 'belangrijke', politieke partijen te kennen hebben gegeven geen coalitie met de NDP te zullen vormen, moet, volgens IDOS, gesteld worden, dat het forse verlies van de NDP in Paramaribo alleen al, ervoor zorgt dat deze partij naar de oppositie banken zal worden verwezen op 25 mei. Naast verlies van zetels in het kiesdistrict Paramaribo mag verwacht worden dat deze trend zich ook in andere districten zal voortzetten.

'Een factor die het moeilijk maakt om vrij correct te voorspellen wordt veroorzaakt door het hoge percentage zwevende kiezers (45 procent en hoger) die men, op Brokopondo  na in alle kiesdistricten tegenkomt. De verwachting van het IDOS is dat de NDP op basis van de available data tussen de veertien en zeventien zetels uit deze verkiezingsstrijd zal komen.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten