zaterdag 23 mei 2020

Peru verlengt landelijke lockdown tot eind juni...

(Bron foto: Andina)
Besluit president Vizcarra volgt op een aanhoudende piek in nieuwe infecties


Peru heeft zijn noodtoestand en een landelijke lockdown verlengd tot eind juni, wat een van 's werelds langste periodes van verplichte isolatie betekent, die erop gericht zijn de uitbraak van het coronavirus in te dammen. De verlenging van  vrijdag 22 mei 2020 is de vijfde keer, dat de Andes-natie met 32 ​​miljoen mensen de lockdown heeft verlengd, voor het eerst opgelegd medio maart. 

Het besluit van president Martin Vizcarra komt te midden van een aanhoudende piek in nieuwe infecties. Tegen het verstrijken van 30 juni zou Peru meer dan drie en een halve maand 'vastzitten', strenger dani n Italië, Spanje en China, enkele van de zwaarst getroffen landen in de pandemie.

Vizcarra kondigde de uitbreiding aan op een televisietoespraak vanuit de hoofdstad Lima. 'We verklaren de noodtoestand van maandag 25 mei tot en met dinsdag 30 juni en bevelen een verplicht sociaal isolement aan', zei Vizcarra aldus het officiële staatspersbureau Andina.


Hij zei dat de laatste uitbreiding meer flexibiliteit zou bieden, inclusief de geleidelijke heropening van bepaalde sectoren, zoals de verkoop van huishoudelijke apparaten, kapsalons en tandheelkundige diensten. Beperkingen op sommige sporten zullen ook worden versoepeld, inclusief professioneel voetbal, hoewel wedstrijden zullen plaatsvinden in stadions zonder publiek.

'We moeten naar een nieuwe co-existentie gaan, waardoor we als samenleving meer zorgzaam, verantwoordelijker, gedisciplineerder en respecteren van de minimale gedragsnormen, zodat we de mensen van wie we het meest houden niet schaden', zei Vizcarra.

De bevestigde gevallen van coronavirus in Peru stegen tot 111.698, het op één na hoogste aantal in Latijns-Amerika. Het dodental bedroeg 3.244. Deskundigen geven de piek de schuld in gevallen waarin het publiek de quarantaineaanbevelingen niet respecteert.

Action Against Hunger, een wereldwijde liefdadigheidsinstelling, zei vrijdag dat bewegingsbeperkingen moeilijk te handhaven zijn vanwege voedselonzekerheid. 'In Lima duurde het niet lang voordat de straatmarkt weer opdook na meer dan 40 dagen isolatie, en er is geen respect meer voor de vereisten van sociaal isolement', zegt America Arias, Country Director van Action Against Hunger in Peru.

De groep zei, dat ongeveer 165.000 mensen die hun baan verloren, hebben verzocht om humanitaire transfers om de hoofdstad te verlaten en terug te keren naar hun geboorteplaats. 'We zien groepen mensen kamperen aan de rand van de wegen van het land, wachtend op transport. Er zijn al meldingen geweest van kinderen die tijdens de reis stierven, evenals van dodelijke slachtoffers en moorden langs de weg', zei Arias. De groep schat dat de pandemie bij meer dan 29 miljoen mensen in Latijns-Amerika tot armoede kan leiden.

Ondertussen zei de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat Zuid-Amerika een 'nieuw epicentrum' is van de virale infectie die meer dan 5,2 miljoen mensen heeft besmet en wereldwijd zo'n 337.000 mensen heeft gedood. Brazilië is het meest getroffen land. Met meer dan 330.000 gevallen haalde het Rusland vrijdag in en werd het de natie met het op één na hoogste aantal infecties, achter alleen de Verenigde Staten.

'In zekere zin is Zuid-Amerika een nieuw epicentrum geworden voor de ziekte. We hebben veel Zuid-Amerikaanse landen gezien met een toenemend aantal gevallen', vertelde Mike Ryan, de directeur Noodsituaties van de WHO, op een virtuele persconferentie. 'Het is duidelijk dat er in veel van die landen bezorgdheid bestaat, maar het is duidelijk dat Brazilië op dit moment het meest wordt getroffen', zei hij.

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Andina/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten