zaterdag 23 mei 2020

Overblijfselen meer dan 60 mammoeten blootgelegd bij bouw nieuw vliegveld Mexico

Ze zullen worden tentoongesteld in museum op luchthaven van Santa Lucía 


Archeologen hebben de overblijfselen van meer dan 60 mammoeten gevonden op de locatie van de nieuwe luchthaven van Mexico-Stad ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad in de staat Mexico. 

Wetenschappers van het Instituto Nacional de Antropologia e Historia (INAH) ontdekten de botten de afgelopen maanden, maar rapporteerden de bevindingen pas donderdag 21 mei 2020. Ze werden gevonden in het gebied waar de verkeerstoren en de start- en landingsbanen van de nieuwe luchthaven, die momenteel in aanbouw is op de luchtmachtbasis Santa Lucía, zich zullen bevinden.



INAH-experts zullen de botten behandelen om ze te conserveren en ze zullen uiteindelijk worden tentoongesteld in een museum dat is gepland voor de luchthaven, zei chef-archeoloog Pedro Francisco Sánchez Nava, Coordinación Nacional de Arqueología.

De overblijfselen zijn van Columbiaanse mammoeten en komen overeen met zowel volwassen mannetjes en vrouwtjes als hun jongen. Columbiaanse mammoeten waren er in overvloed in het Pleistoceen-tijdperk, dat ongeveer 12.000 jaar geleden eindigde.


Sánchez zei, dat de mammoeten waarschijnlijk op natuurlijke wijze stierven nadat ze vast kwamen te zitten in de modder van een oud meer dat vervolgens verdween. Hij zei echter, dat het mogelijk is dat de gigantische herbivoren in de modder werden gejaagd door jagers die ze mogelijk hadden gedood en hun vlees hadden afgenomen nadat ze vastzaten.

INAH-archeologen vonden eind vorig jaar twee gigantische vallen in Tultepec, een gemeente in de deelstaat Mexico op slechts 10 kilometer van de nieuwe luchthavenlocatie, wat aantoont dat jagers in het late Pleistoceen-tijdperk meer geavanceerde jachtmethoden gebruikten dan eerder werd gedacht.

Sánchez zei, dat de recent ontdekte botten zullen worden onderzocht om meer te weten te komen over hoe de uitgestorven zoogdieren leefden en stierven. Hij zei dat het mogelijk is dat er nog meer mammoetresten worden gevonden op het luchthaventerrein terwijl de verkenning doorgaat.

Ongeveer 30 archeologen werken daar terwijl de bouw van de Felipe Ángeles International Airport - gepland voor opening in 2022 - plaatsvindt.


'We zijn in de verkenningsfase, maar er zijn ook curatoren en restaurateurs die ons helpen bij het schoonmaken van de overblijfselen', zei Sánchez.

Hij benadrukte dat de ontdekking van de mammoetbotten en de lopende verkenning geen vertraging zullen veroorzaken bij de bouw van de nieuwe luchthaven, een van de kenmerkende infrastructuurprojecten van de federale overheid.

Archeologen hebben ook overblijfselen gevonden van andere dieren uit het Pleistoceen-tijdperk in het gebied, waaronder die van nu uitgestorven bizons en kameelsoorten, evenals 15 grafkuilen waar wordt aangenomen dat pre-Spaanse boeren tot rust zijn gebracht. De voormalige landbouwers werden begraven met keramische potten en kommen en modderbeeldjes. Sánchez zei?, dat de menselijke resten waarschijnlijk dateren van ongeveer 500 tot 1.000 jaar geleden, enkele millennia nadat de mammoeten waren uitgestorven.

(Suriname Mirror/Mexico News Daily/Reforma/Twitter/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten