vrijdag 22 mei 2020

Justitie Colombia vaardigt arrestatiebevelen uit voor tien burgemeesters

Burgemeesters verdacht van corruptie in twee maanden lockdown coronavirus

Colombiaanse autoriteiten zien kostenoverschrijdingen bij aankoop voedsel en ziekenhuisapparatuur


De Colombiaanse procureur-generaal zei donderdag 21 mei 2020, dat arrestatiebevelen worden uitgevaardigd voor tien burgemeesters wegens vermeende corruptiedaden tijdens de twee maanden van lockdown voor het coronavirus in het land. Bovendien gaat de procureur-generaal van het Andes-land verder met 512 disciplinaire processen waarbij 26 provinciale overheden en 271 burgemeesterskantoren zijn betrokken.

Corruptie is in Colombia een hot politieke kwestie. Corruptie kost het land naar schatting 5% van zijn bruto binnenlands product per jaar, wat overeenkomt met ongeveer $ 13 miljard, volgens de procureur-generaal.

De Colombiaanse autoriteiten hebben kostenoverschrijdingen geconstateerd bij de aankoop van voedsel en ziekenhuisapparatuur en bij aanbestedingen voor bedrijven zonder relevante ervaring of met politieke banden, aldus het kantoor van de procureur-generaal, de controleur en de inspecteur-generaal tijdens een gezamenlijke virtuele persconferentie.

'We zijn op kruistocht om de openbare middelen van Colombia te beschermen, die heilig zijn en als gevolg van deze crisis steeds schaarser worden', zei inspecteur-generaal Fernando Carrillo en drong er bij de burgers op aan onregelmatigheden te blijven melden.

De inspecteur-generaal kan overheidsfunctionarissen disciplinaire sancties opleggen, terwijl het bureau van de procureur-generaal strafrechtelijke onderzoeken op zich neemt en de controleur belast is met het terugvorderen van staatsmiddelen.

Procureur-generaal Francisco Barbosa zei, dat zijn kantoor ongeveer 3.000 contracten met onregelmatigheden heeft beoordeeld en informatie heeft gevonden die heeft geleid tot de uitvaardiging van arrestatiebevelen voor de tien burgemeesters. 'We zullen niet toestaan ​​dat openbare middelen oneigenlijk worden gebruikt', zei hij.


De burgemeester van Armenia, gelegen in de koffieregio, is een van de betrokkenen. Comptroller Carlos Felipe Cordoba zei dat zijn kantoor contracten ter waarde van 3,1 biljoen peso ($ 815 miljoen) heeft herzien die bedoeld zijn om goederen of diensten te leveren in verband met een pandemische respons. Het heeft $ 110,4 miljoen aan kostenoverschrijdingen gedetecteerd. De meeste contracten zijn voor ziekenhuis- en veiligheidsuitrusting, voedsel en dienstverlening, zei hij.

Twaalf provinciale overheden en tien gemeenten zijn bij de onderzoeken betrokken, terwijl de marine het dubbele betaalde voor zo'n 1,7 miljoen gezichtsmaskers, voegde Cordoba eraan toe.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten