vrijdag 22 mei 2020

Inheemse leiders Peru en Ecuador: Help ons oliemaatschappijen te stoppen met boren in Amazone

Inheemsen waarschuwen dat hun grondgebied kan worden uitgebuit als regeringen door coronavirus getroffen economieën opnieuw opstarten


Inheemse leiders vragen om hulp om oliemaatschappijen te stoppen met boren in de bovenloop van de Amazone-rivier in de nasleep van de pandemie van het coronavirus, en waarschuwen dat aantasting van hun land, een bolwerk tegen klimaatverandering, zou vernietigen. 

In een video die vrijdag 22 mei 2020 werd gedeeld met persbureau Reuters op de Internationale Dag voor Biologische Diversiteit, zeiden gemeenschappen in Peru en Ecuador, dat de druk om hun grondgebied te exploiteren zou toenemen, aangezien regeringen de economieën die door het virus zijn opgeschroefd, opnieuw willen opstarten.

'We hebben ons hele leven voor het regenwoud gezorgd en nu nodigen we iedereen uit om onze visie te delen', vertelde Domingo Paes, een leider uit de Ecuadoraanse Achuar-natie, aan Reuters Television. 'We moeten een nieuwe route vinden, post-olie, voor economische ontwikkeling, voor het welzijn van de hele mensheid, niet alleen voor inheemse mensen.' 

De Achuar behoren tot de 20 inheemse nationaliteiten die bijna 500.000 mensen vertegenwoordigen die leven in een strook regenwoud dat zich uitstrekt over de grens tussen Peru en Ecuador, ook wel de heilige bovenloop van de Amazone genoemd.

Bestaande en voorgestelde olie- en gasblokken beslaan 725.000 vierkante kilometer in de regio, volgens een rapport dat in december is gepubliceerd door internationale belangenorganisaties, waaronder Amazon Watch en Stand.earth. Uit 7 procent van deze blokken wordt momenteel olie gewonnen. Ecuador en Peru hebben plannen om nog eens 40 procent te exploiteren, ook in bossen vol wilde dieren, zoals het Yasuní National Park in Ecuador, zeggen de groepen. De thuisbasis van jaguars, roze rivierdolfijnen, anaconda's, brulapen en duizenden andere soorten, de regio, in veel gebieden die nauwelijks worden geraakt door de moderne wereld, wordt beschouwd als een integraal onderdeel van de bredere gezondheid van de Amazone, 's werelds grootste regenwoud.

Wetenschappers zijn bang dat het ecosysteem nu zo uitgebreid is geklaard om soja en andere exportgewassen te verbouwen, dat het van een netto-absorber van kooldioxide in een grote uitstoter van het broeikasgas zou kunnen veranderen. Met enorme branden vorig jaar die de ongebreidelde ontbossing in Brazilië onderstrepen, biedt het behoud van ongerepte bossen in afgelegen delen van Peru en Ecuador een unieke kans om de veerkracht van het bredere bioom te koesteren, zeggen inheemse leiders.

'Zorgen voor de bossen van de Amazone, is zorgen voor je leven en toekomstige generaties', zegt Rosa Cerda, vice-president van de Confederación de las Nacionalidades Indígenas de la Amazonia Ecuatoriana (CONFENIAE).



Hoewel gemeenschappen in Ecuador en Peru enig succes hebben gehad met rechtszaken om nieuwe exploratie te blokkeren, suggereren eerdere olie- en mijnbouwprojecten dat de aanleg  van nieuwe wegen door ongebaande paden een snelle ontbossing kan veroorzaken. Lekkage van pijpleidingen vervuilt rivieren die worden gebruikt voor drinkwater, schade toebrengen aan mensen en dieren in het wild.

Terwijl geïndustrialiseerde landen worden geconfronteerd met oproepen om klimaatvriendelijke 'groene herstelmaatregelen' te nemen na door virussen veroorzaakte economische groeivertragingen, voeren inheemse volkeren een parallelle campagne om Ecuador en Peru ervan te overtuigen meer holistische modellen na te streven. Niettemin vrezen gemeenschappen dat de door de pandemie veroorzaakte pijn, politici ertoe kan aanzetten om de olie-industrie massaal uit te breiden via staatsbedrijven die de sector in Ecuador en Peru domineren. 'Dit is een fundamenteel gevaar', zegt Tuntiak Katan, de vice-coördinator van de Confederación de las Nacionalidades Indígenas de la Amazonia Ecuatoriana en lid van de Shuar-bevolking in Ecuador. 'Het economisch herstel moet in overeenstemming zijn met ecologische principes.'

De regeringen van Peru en Ecuador weigerden commentaar te geven.

(Suriname Mirror/Reuters/Twitter

Geen opmerkingen:

Een reactie posten