zondag 17 mei 2020

2019 Dodelijkste jaar in Mexico voor LGBT+ -mensen in vijf jaar

117 Lesbiennes, homo's, bi-seksuelen en transgenders vermoord

(Bron foto: Letra S)
'Slachtoffers worden blootgesteld aan meerdere vormen van geweld, voor of zelfs nadat ze zijn vermoord'


Mexico ziet een golf van extreem geweld tegen LGBT+ -mensen in het dodelijkste jaar in een half decennium, zei een vooraanstaande mensenrechtengroep vrijdag 15 mei 2020, daarbij verwijzend naar gevallen van wreed neergestoken en vermoorde slachtoffers in het openbaar. 

In 2019 werden 117 lesbiennes, homoseksuelen, bi-seksuelen en transgenders in Mexico vermoord, bijna een derde vergeleken met 2018 en het hoogste aantal sinds 2015, volgens de LGBT+ -rechtengroep Letra S.


Over het algemeen was vorig jaar Mexico's dodelijkste ooit, maar de toename onder de homo- en transgemeenschap was groter, zei Alejandro Brito, directeur van Letra S. 'We hebben gedocumenteerd dat slachtoffers worden blootgesteld aan meerdere vormen van geweld, voor of zelfs nadat ze zijn vermoord', zei Brito. 'Er is wreedheid jegens de slachtoffers', vertelde hij aan de Thomson Reuters Foundation.

Slachtoffers zijn geboeid aangetroffen, herhaaldelijk neergestoken en op openbare plaatsen, zei hij. Een lesbische vrouw werd op een avond vermoord met haar vriendin in de stad Cuernavaca, en de lichamen van verschillende vermoorde transvrouwen werden op straat gevonden. Te midden van wijdverbreid bendegeweld en drugshandelgroepen in Mexico werden vorig jaar volgens officiële gegevens meer dan 34.500 slachtoffers van moordzaken gemeld. Maar, terwijl het aantal slachtoffers van moord in 2019 met 2,5% steeg, was het aantal vermoorde homo's en transgenders 27% hoger dan in 2018, zei Letra S. Meer dan de helft van de slachtoffers waren transgendervrouwen, terwijl bijna een derde homomannen waren.

Tussen 2015 en 2019 werden in Mexico minstens 441 LGBT+ -mensen vermoord, aldus de groep. LGBT+ -rechten zijn sterker geworden in Mexico, met discriminatie op grond van seksuele geaardheid sinds 2003 verboden. Het land was het tweede, dat na Ecuador een dergelijke wet in Latijns-Amerika implementeerde. Meer dan de helft van de 32 staten van Mexico erkent het homohuwelijk, en de hoogste rechtbank van het land heeft bepaald dat transgenders het wettelijke recht hebben om hun genderidentiteit te wijzigen op officiële documenten.

Brito zei dat de toenemende zichtbaarheid die wordt geboden door de vooruitgang in LGBT+ -kwesties mogelijk heeft bijgedragen aan het stijgende geweld. Het geweld 'is specifiek gericht tegen LGBT-mensen', zei hij. 'De grotere zichtbaarheid ... heeft machogroepen, fundamentalistische sectoren ertoe gebracht deze publieke aanwezigheid van homo's, lesbiennes en transgenders af te wijzen.'

Homo's en transgenders worden nog steeds geconfronteerd met maatschappelijke vooroordelen in het overwegend katholieke land waar religieuze groeperingen vaak LGBT+ -rechten bekritiseren.

In een overheidsonderzoek uit 2017 zei ongeveer een derde van de Mexicanen dat ze geen kamer zouden verhuren aan een homo of transgender. Parlementariërs waren verheugd over de gegevens om het vaak onder gemelde geweld tegen LGBT+ -mensen in Mexico onder de aandacht te brengen. 'Haatmisdrijven als gevolg van homofobie en transfobie worden over het algemeen onzichtbaar gemaakt', zegt Patricia Mercado, een senator bij de oppositiepartij Movimiento Ciudadano. 'We moeten blijven werken aan het voorkomen van alle vormen van discriminatie die tot een haatmisdrijf kunnen leiden.'

De gegevens over moorden waren gebaseerd op nieuwsberichten over LGBT+ -moorden, maar het werkelijke aantal zou volgens Letra S. veel hoger kunnen zijn.

(Suriname Mirror/Puerto Vallarta Daily News/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten