zondag 17 mei 2020

Coronavirus-pandemie bereikt tientallen inheemse groepen in Braziliaanse Amazonegebied

'Virus bereikt met angstaanjagende snelheid inheemse gebieden in heel Brazilië'



De pandemie van het coronavirus heeft 38 inheemse groepen in Brazilië getroffen, waardoor de angst voor bevolkingsgroepen met een voorgeschiedenis van decimatie is toegenomen. door externe ziekten. 'Het virus bereikt met angstaanjagende snelheid inheemse gebieden in heel Brazilië', zei Articulação dos Povos Indígenas do Brasil (APIB) vrijdag 15 mei 2020 in een verklaring. 

Een APIB-enquête meldt 446 gevallen van het nieuwe coronavirus en 92 sterfgevallen onder de getroffen groepen, voornamelijk in de Braziliaanse Amazone.



Het grimmige nieuws kwam een ​​dag nadat de inheemse gemeenschap van Parque das Tribos, buiten de noordelijke stad Manaus, een begrafenis had gehouden voor haar chef, Messias Kokama, die stierf aan Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Kokama, die 53 was, werd begraven in een gesloten kist die in plastic was gewikkeld om verspreiding van het virus te voorkomen.


Brazilië heeft tot nu toe bijna 15.000 doden en 220.000 gevallen geregistreerd, hoewel experts zeggen dat te weinig testen betekent, dat de echte cijfers 15 keer hoger of meer kunnen zijn.

Ondertussen zei de non-gouvernementele organisatie Survival International dat de pandemie ook een opening creëert voor illegale goudzoekers en houthakkers om inbreuk te maken op inheemse landen. 'Talloze inheemse gronden worden binnengevallen, met de steun van een regering die de eerste volkeren van het land volledig wil vernietigen en het niet probeert te verbergen', zei de groep. Het bekritiseerde de extreemrechtse president Jair Bolsonaro voor zijn streven om beschermde inheemse landen open te stellen voor landbouw en mijnbouw.

Amazonebekken 
Ook op vrijdag zei de Colombiaanse president Ivan Duque, dat Brazilië meer troepen naar zijn grens met Colombia in het Amazone-regenwoud zou sturen om de stijgende Covid-19-infecties daar tegen te gaan. De twee landen zullen ook informatie over de pandemie delen en proberen de gezondheidsmaatregelen te coördineren, zei de president, nadat de ministers vrijdag bilaterale gesprekken hebben gevoerd.

Ondertussen werd een quarantaine van kracht in het Colombiaanse Amazonas-departement met ongeveer 77.000 inwoners, dat 1.003 coronavirusinfecties heeft geregistreerd. Dat is het grootste aantal per 100.000 inwoners van heel Colombia. Minstens 30 mensen zijn omgekomen.

Infecties in de grensgebieden van Amazonië in Colombia, Brazilië en Peru kunnen volgens omroep Caracol oplopen tot meer dan 20.000. De hoofdstad van Amazonas, Leticia, is alleen bereikbaar via de lucht en de rivier en is economisch afhankelijk van de handel met Brazilië en Peru, waarvan de grenzen zonder enige vorm van controle kunnen worden overschreden. Colombia heeft nu de grens gesloten, zei burgemeester Jorge Mendoza van de stad.

Vóór de onderhandelingen met Brazilië waren Colombia en Peru al overeengekomen om een ​​ministerieel comité op te richten, dat tot taak heeft een actieplan te lanceren, gezondheidsmaatregelen te coördineren en informatie uit te wisselen over behandelingen in het grensgebied.

De snelle toename van infecties in het verarmde Amazonas was voor de regering aanleiding deze tot het einde van de maand in quarantaine te plaatsen. Het ziekenhuis en de kliniek in Leticia staan ​​op het punt in te storten en Amazonas heeft geen intensive care-faciliteiten. De begraafplaats in Leticia heeft geen ruimte meer en de lokale autoriteiten zijn van plan er nog een aan te leggen, meldde Caracol. Het nieuwe coronavirus heeft vooral inheemsen getroffen, van wie velen in overvolle huizen wonen in gebieden zonder gezondheidsfaciliteiten en moeilijk te bereiken zijn

(Suriname Mirror/Al Jazeera/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten