zondag 17 mei 2020

Honduras en Costa Rica nemen maatregelen om komst van Nicaraguanen te stoppen

Grensbewaking verscherpt ter bescherming tegen ontoereikende reactie van Nicaragua op Covid-19-pandemie

'Zorgen Costa Rica tonen arrogantie en superioriteit aan die niet gepast zijn onder de Midden-Amerikaanse volkeren'


Twee politieagenten en een militaire officier begeleiden een paar jonge mannen vanaf hun paarden bij de oevers van de rivier de Guasaule. Het maakt deel uit van hun missie om de toegang van Nicaraguanen tot Honduras te blokkeren, gezien Managua's kennelijke onverschilligheid voor de pandemie van het coronavirus. De mannen blijken Hondurezen te zijn die vanuit Nicaragua door een blinde vlek aan de grens oversteken en kaasblokken dragen om in hun gemeenschappen te verkopen. 'We hebben allemaal honger', rechtvaardigt een Hondurese politieagent die de twee jonge mannen zonder straf doorlaat. 

De missie van Hondurese functionarissen die aan de grens zijn ingezet, is 'besmetting te voorkomen van Nicaraguaans personeel dat met het virus meegaat', vertelde luitenant Carlos Wilfredo Cruz, gewapend met een M-16 geweer, aan persbureau AFP.

Honduras en Costa Rica hebben de afgelopen weken de grensbewaking verscherpt om zichzelf te beschermen tegen wat beide regeringen beschouwen als een ontoereikende reactie van Nicaragua op de Covid-19-pandemie. Hoewel veel landen beperkende maatregelen nemen, waaronder thuis blijven en grenssluitingen om het coronavirus in te perken, zijn er in Nicaragua geen beperkingen opgelegd en heeft de regering van Daniel Ortega integendeel opgeroepen tot massale marsen en vieringen.

De inzet van politie en leger strekt zich uit van de douane tot een dozijn blinde hoeken aan de overkant van de rivier, die door een ernstige droogte in een rotsbodem is veranderd. De autoriteiten patrouilleren ook in het kreupelhout, waar illegale handel in beide richtingen plaatsvindt - zoals die van gesmokkelde kaas. Terwijl de Hondurese politie en het leger voorkomen dat Nicaraguanen via blinde hoeken binnenkomen, hebben douane-, gezondheids- en immigratiediensten ook het epidemiologisch toezicht nabij de grens versterkt.

'We zijn bezorgd dat de zusterrepubliek Nicaragua geen enkele beschermingsmaatregel neemt' tegen de pandemie, zei de douane-administrateur aan de grens, Rosana Ventura. 'Onze bezorgdheid is latent, omdat we ons bij een grenspost bevinden met een land dat geen beschermingsmaatregelen neemt', benadrukte ze.

(Bron foto: QCosta Rics)
Ventura gaf aan, dat ongeveer 900 vrachtwagens die goederen vervoeren elke 24 uur langs dat douanekantoor rijden. Een arts die de vrachtwagenchauffeurs onderzoekt, José Alfredo Sánchez, zegt dat de vervoerders hem laten weten dat er in Nicaragua geen beschermingsmaatregelen zijn zoals in de rest van Midden-Amerika. 'We weten niet hoeveel mensen besmet zijn in Nicaragua, omdat Nicaragua geen tests doet, dus dat garandeert dat het aantal dat ze geven niet echt is', waarschuwde de dokter.

Nicaragua meldt officieel 8 doden en 25 gevallen van coronavirus, hoewel maatschappelijke organisaties meer dan duizend infecties en bijna 200 doden hebben gemeld.

Sánchez is verantwoordelijk voor het goedkeuren van de toegang van vrachtwagenchauffeurs tot het grondgebied van Honduras na het nemen van hun temperatuur, en vraagt ​​hen of ze symptomen van Covid-19 hebben en waarschuwt hen voor de risico's van de ziekte.

Na het overleg met Sánchez zei de 50-jarige Guatemalteekse transporteur Edy Roberto Taltique, die een lading papierrollen van Costa Rica naar Guatemala vervoert, dat de Costa Ricaanse autoriteiten betere maatregelen nemen tegen de ziekte. 'In Costa Rica, aan de grens, bij de ingang, is een uitstrijkje verplicht voordat het het gebied binnengaat en van daaruit gaat (het monster) naar het laboratorium, zij geven de resultaten en u kunt binnenkomen', zei hij. Costa Rica begon met het testen van alle vrachtwagenchauffeurs die het land binnenkomen met vracht, en mensen met symptomen zoals verstopte neus of hoest mogen niet binnenkomen, aldus minister van Volksgezondheid Daniel Salas. Daarnaast heeft het land zijn zes politiediensten, waaronder de gerechtelijke politie (OIJ), gemobiliseerd om het grenstoezicht te versterken en de binnenkomst van Nicaraguanen te beperken.

Costa Rica heeft een bevolking van ongeveer 500.000 Nicaraguanen die regelmatig tussen de twee landen reizen, maar San José verhinderde de terugkeer van zijn noorderburen als onderdeel van acties ter bestrijding van de pandemie. Bovendien gebruikt het drones om de grens vanuit de lucht te bewaken en installeerde het een vliegveld in het grensgebied om luchtpatrouilles uit te voeren, aldus het ministerie van Openbare Veiligheid.

Meer dan 50 leden van de Wetgevende Vergadering van Costa Rica hebben de Pan American Health Organization (PAHO) gevraagd om in Nicaragua in te grijpen, onder verwijzing naar de lakse reactie van het land op het coronavirus. In reactie daarop beweerden Nicaraguaanse parlementsleden, dat de verzoeken van Costa Rica 'xenofoob en racistisch' waren. De afgevaardigden voerden aan, dat de zorgen van Costa Rica over de reactie op het coronavirus in Nicaragua 'arrogantie en superioriteit' aantoonden die 'niet gepast zijn onder de Midden-Amerikaanse volkeren'.

(Suriname Mirror/The Tico Times/AFP)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten