zondag 17 mei 2020

Associatie Pluimveesector Suriname bezorgd over stijging voerprijzen

Fabrikanten voor grondstoffen aangewezen op het buitenland

'APSS pleit voor voorlopig stoppen met importeren van kip, omdat Suriname nu met een kipoverschot zit'


De Associatie Pluimveesector Suriname (APSS) meldt, dat de voerprijzen omhoog zijn gegaan, omdat de fabrikanten voor grondstoffen aangewezen zijn op het buitenland en daarvoor dollars lokaal moeten aanschaffen. De kippenkwekers worden niet gesubsidieerd of gesteund door een lage koers, aldus de online editie van het Dagblad Suriname zondag 17 mei 2020. 

Hoewel de vastgestelde koers voor 1 US$ op Srd 7,52 genoteerd staat bij de Centrale Bank, betaalt vrijwel iedereen op de zwarte mark Srd 17,50 voor een dollar en de kwekers binnen de pluimveesector vormen daarbij geen uitzondering.

Het APSS geeft aan dat een brief is gericht aan de ministers van Financiën, Handel, Industrie en Toerisme en Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), maar dit is onbeantwoord gebleven. 'Het ministerie van LVV heeft wel gereageerd met de mededeling dat ze de brief hebben ontvangen', laat het APSS weten.

Het voorstel van APSS is om voorlopig te stoppen met het importeren van kip, omdat Suriname nu met een kipoverschot zit. 'Maar, ondanks dit overschot blijft Suriname kip importeren, terwijl we valuta kunnen besparen en daarbij kunnen de producenten worden gestimuleerd.' De organisatie meldt dat ook hierop nooit een reactie is gekomen.

'Als we kunnen afzetten op de lokale markt en van de overheid ondersteuning zouden krijgen om grondstoffen tegen een lage koers te importeren, dan wordt de sector gestimuleerd.' Nu worden onder andere mais en soja geïmporteerd tegen een hoge dollarkoers. Door deze hoge koers is de voerprijs aangepast. Bijna 80 procent van de kosten zit in het voer van de kip.

'Voor legboeren zijn de kosten nu hoger dan hun verkoopprijs, waardoor velen hun kippen hebben weggedaan.' Er zou US$ 250.000 geïnvesteerd worden in de pluimveesector. 'Dit is niet nodig, want we zijn al capabel genoeg. Wat we nodig hebben, is een laboratorium.' Het voordeel van een lab is dat ziekten tijdig geïdentificeerd kunnen worden. Een ander voordeel is om volgens ISO-gecertificeerde normen te produceren.

'Als de prijs voor voer stijgt, worden alle producten duurder. Niet alleen de prijs van voer en kip, ook de prijs van melk gaat omhoog. De prijs van voer beïnvloedt heel veel andere zaken. Ook andere vleesproducten zullen stijgen.'

Voer voor slachtkippen ouder dan 6 weken, 40 kilo, kostte in januari Srd 285, dit kost nu Srd 510. Voor legkippen 1 tot en met 6 weken Chick Grower betaalde men Srd 160, nu kost het Srd 245.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten