maandag 6 april 2020

Braziliaanse staat Maranhao vraagt federale regering troepen Nationale Garde te sturen naar inheemse gebied Arariboia

Sinds november zijn vijf Guajajara-inheemsen vermoord

In dit videobeeld van september 2019 Paulo Paulino Guajajara, een boswachter die het inheemse reservaat Arariboia beschermt, met zijn geïmproviseerde wapen in het reservaat in de staat Maranhao, Brazilië. (Documentaire Iwazayzar - Guardioes da Natureza via AP)

De Braziliaanse staat Maranhao vraagt ​​de federale regering om troepen van de Nationale Garde naar het inheemse gebied Arariboia te sturen na een reeks aanvallen, waaronder vijf moorden, gericht op stamleden die bekend staan ​​om hun strijd tegen illegale ontbossing. 

De staatsautoriteiten zeiden dat ze besloten federale hulp te zoeken, nadat Antonio Filho Providjncia Guajajara, een lid van de inheemse Guajajara-stam, op 4 april in het hoofd werd geschoten. Hij werd levend teruggevonden en naar een nabijgelegen ziekenhuis gebracht.

De aanval gebeurde slechts een paar dagen nadat een ander lid van zijn inheemse gemeenschap was gedood. Op 31 maart werd Zezico Guajajara, een leraar die herhaaldelijk illegale houtkap aan de kaak had gesteld, doodgeschoten aangetroffen op een weg nabij zijn dorp. Sinds november zijn vijf Guajajara-mannen vermoord.

'Ik verzoek de Nationale Garde naar het inheemse gebied, een federaal gebied, te sturen om verdere conflicten en sterfgevallen te voorkomen', schreef de staatssecretaris voor mensenrechten, Francisco Gongalves, in een brief aan minister van Justitie en Openbare Veiligheid, Sergio Moro. In de brief werd verwezen naar 'groeiende interne conflicten' op het inheemse grondgebied, evenals naar de banden met de georganiseerde misdaad in de regio.

(Suriname Mirror/The Associated Press)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten