maandag 6 april 2020

Regering Chili wil vonnissen gevangen mensenrechtenschenders omzetten in huisarrest

Chili wil overbevolking in gevangenissen terugdringen om uitbreiding van Covid-19 in die faciliteiten te beteugelen


De regering en de oppositie in Chili worden geconfronteerd met nieuwe botsingen over de gevoelige kwestie van de mensenrechten, nu vonnissen van gevangenen voor misdaden tegen de menselijkheid worden omgezet in huisarrest. 


Het congres verwierp deze week een wetsvoorstel om gevangenisstraffen van oudere gevangenen en vrouwen met jonge of zwangere kinderen om te zetten in huisarrest, dat tot doel heeft de overbevolking in gevangenissen terug te dringen om de uitbreiding van Covid-19 in die faciliteiten te beteugelen. Het gaat om ongeveer 1.300 gevangenen.

Het voorstel is mislukt, omdat de rechtse parlementsleden dat ook ten goede wilde laten komen aan de gevangenen van de gevangenis van Punta Peuco, die straffen uitzitten voor ernstige misdrijven voor misdaden tijdens de dictatuur (1973-1990), en toen ze faalden, stemden ze tegen, omdat het 'discriminerend' zou zijn.

In een oplossing die de oppositie met grote achterdocht opvat, kondigde president Sebastian Piñera aan' dat hij volgende week een 'additief veto' naar het Congres zal sturen om het initiatief te bevorderen. Hij zal er ook bij het Congres op aandringen om in 2018 ingediend 'humanitair wetsvoorstel' ter goedkeuring in te dienen, dat tot doel heeft gevangenen ouder dan 75 jaar die de helft van hun straf hebben uitgezeten, het onmiddellijke risico te lopen te overlijden of een totale handicap te lijden, om een ​​afkoop van hun vonnissen.

Op de vraag of deze wet ook gevangenen voor mensenrechtenschendingen zou omvatten, zei de minister van Justitie, Hernan Larrain, dat 'mensen niet zijn uitgesloten voor het plegen van een bepaalde misdaad', wat voor velen een onderscheiding is voor gevangenen voor misdaden van de dictatuur.



Carmen Hertz, lid van de Mensenrechtencommissie van de Kamer van Afgevaardigden, zei dat het niet verrassend is 'dat ze proberen te profiteren van de pandemie en de wereldwijde crisis, om deze personages vrij te laten. Het is nog een overtreding tegen de Chileense samenleving en haar geheugen.'

De Partido Progresista (PRO) van haar kant hekelde in een verklaring dat 'we in de aanwezigheid zijn van een manoeuvre door de regering en parlementariërs van Chile Vamos, bestemd om straffeloos de schendingen van de mensenrechten te bevorderen'.

(Ssuriname Mirror/Prensa Latina/Twitter)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten