maandag 6 april 2020

Minister Hoefdraad: 'Belangen van Staatsolie of Suriname in Blok 58 worden niet verkocht'

'Dan moeten we wel stapelgek zijn, dit is onze grootste bargaining chips'


De belangen van Staatsolie of Suriname in Blok 58 in het offshoregebied waar onlangs gigantische olievoorraden zijn aangetroffen worden niet verkocht. De contacten die de regering legt met het Chinese CNOOC International en partijen die geïnteresseerd zijn in de energiesector zijn geenszins daarop gericht. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 6 april 2020.

'Er is nooit over verkoop gesproken. Dan moeten we wel stapelgek zijn! Dit is onze grootste bargaining chips', is de reactie van minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, op de commotie die is ontstaan vanwege berichtgeving als zou de regering druk uitoefenen op Staatsolie om de belangen in Blok 58 te verkopen of te verpanden, omdat de overheid dringend geld nodig heeft.

De bewindsman ontkent met klem, dat hij of anderen in de regering hierover druk op de Staatsolie-directie hebben uitgeoefend. Staatsolie-directeur Rudolf Elias heeft ook steeds, ontkend dat hij door de regering onder druk werd gezet om te verkopen.

Hoefdraad zegt, dat de topman van CNOOC president Desi Bouterse tijdens diens staatsbezoek aan China in november vorig jaar heeft benaderd voor samenwerking met Suriname op het gebied van energie. 'Het gaat over samenwerking in het algemeen. Het kan nearshore, onshore of offshore zijn. President Bouterse heeft een gesprek met ze gehad tijdens het staatsbezoek en hieruit is er een invitatie van de president gerold, omdat zij interesse hadden om breed over een samenwerkingsrelatie op het gebied van energie te praten', aldus de bewindsman.

Hij stelt verder, dat na gesprekken met hem en collega Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen, voorbereidingen zijn getroffen, zodat CNOOC met Staatsolie kan praten. 'Let wel, praten. Er was niets concreets en meer nog, deze talks waren gepland voordat er olie gevonden was. Meer nog, nooit heb ik, noch mijn collega, Staatsolie opgedrongen wat dan ook te verkopen en CNOOC heeft dat ook nooit geëist.' 'Staatsolie is', aldus minister Hoefdraad, 'volkomen vrij om te bepalen met wie die in zee wenst te gaan, maar praten kan geen kwaad'.

Hij geeft aan, dat ook maatschappijen in Rusland grote interesse hebben voor samenwerking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten