maandag 6 april 2020

Regering zou in gesprek zijn met Chinees bedrijf over deelname oliewinning kustgebied

CNOOC International wil rechtstreeks in gesprek met Staatsolie


Hooggeplaatste personen in de regering praten al langer dan een maand met het Chinese CNOOC International, gevestigd in Beijing, over eventuele participatie in aardolieoperaties in Surinames zeegebied. Deze maatschappij heeft een belang van 25 procent in de Stabroek-concessie in het Guyanese zeegebied waar ExxonMobil meer dan 6,6 miljard vaten aardolie heeft opgespoord en al in productie brengt. Dit schrijft de Ware Tijd vandaag, maandag 6 april 2020.

Op 24 februari heeft CNOOC officieel een belangstellingsdocument neergelegd bij Suriname. Vervolgens werd een concept-intentieverklaring aan Paramaribo aangeboden. Dat blijkt uit een brief gedateerd 17 maart van Keith Henderson, vicepresident International Developments van CNOOC, aan minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.


De afgelopen vier weken hebben de Chinezen al drie missies naar Suriname gestuurd voor gesprekken met vertegenwoordigers van de regering om zes cruciale punten van het belangstellingsdocument uit te werken.

In zijn brief vraagt Henderson aan de minister om het contact met Staatsolie te leggen, zodat de twee maatschappijen rechtstreeks met elkaar kunnen praten.


In de media heeft Staatsolietopman Rudolf Elias al aangegeven, dat het bedrijf geen interesse heeft om samenwerking in Blok 58, waar al twee gigantische voorraden aardolie en gas zijn gevonden, bespreekbaar te maken. Onderhandelingen die door anderen dan Staatsolie zelf zijn gevoerd zijn van 'nul en generlei waarde', aldus de directeur.

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) is 'faliekant tegen het voornemen van de regering om het aandeel van Staatsolie te verpanden en/of te verkopen', staat in een gisteren uitgebracht persbericht. VES hoopt dat de tweede olievondst zal leiden tot daadwerkelijke verbreding van de productiebasis van Suriname in de toekomst. De organisatie ondersteunt de directie van Staatsolie in haar standpunt, dat er niet onderhandeld wordt over Blok 58. 'Het structureel financieel-economisch wanbeleid van de regering van de afgelopen jaren heeft gezorgd voor verarming van het volk.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten