zaterdag 9 mei 2020

Rock-’n-roll legende Little Richard (87) overleden

Richard overlijdt aan de gevolgen van kanker



Little Richard is overleden. Dat meldt tijdschrift Rolling Stone zaterdag 9 mei 2020. De invloedrijke muzikant, bekend van hits als Tutti Frutti en Good Golly Miss Molly, is 87 jaar geworden. Volgens het tijdschrift is Richard overleden aan de gevolgen van kanker.





Voormalig Beatles-drummer Sir Ringo Starr tweette nadat het nieuws over zijn dood bekend werd:



Brian Wilson van de Beach Boys zei op Twitter, dat zijn muziek 'voor altijd' zou blijven bestaan.


De basgitarist van Richard, Charles Glenn, vertelde aan de nieuwswebsite TMZ dat de zanger twee maanden ziek was. Hij zei dat Richard thuis stierf, met zijn broer, zus en zoon naast hem.

Richard Wayne Penniman, de echte naam van Little Richard, zag op 5 december 1932 in Macon, Georgia, het levenslicht. Hij werd Little Richard genoemd, omdat hij klein en mager was. Later koos hij die bijnaam als artiestennaam.
Als tiener uit het huis van zijn familie gezet en opgenomen door een blanke familie, die de club leidde waar hij voor het eerst optrad.


In 1951 kreeg hij een platencontract en scoorde een hit met 'Every Hour'. Echter, de doorbraak kwam pas vier jaar later toen hij 'Tutti Frutti' uitbracht. De alom bekende reeks aan 'bops' en 'wops' in het refrein, verzon hij naar verluidt uit verveling tijdens het afwassen. 'Tutti Frutti' werd toegevoegd aan het register van The Library of Congress. In dat register worden opnames bewaard van alle muziek die belangrijk is geweest voor de Amerikaanse cultuur. Het Amerikaanse muziekregister omschrijft het nummer als de komst van een nieuw tijdperk.

Toch deed hij het beter met 'Long Tall Sally' in 1956. Dat nummer haalde de eerste plaats in de Amerikaanse R&B-lijst. Er zijn van beide singles miljoenen exemplaren verkocht. In drie jaar scoorde hij achttien hits, gaf hij concerten in binnen- en buitenland en stal hij de show met zijn extravagante kleding, make-up en de capriolen die hij uithaalde tijdens het piano spelen. Hij stond bekend op zijn opzwepende manier van zingen en veel showelementen en was een inspiratie voor onder anderen Michael Jackson en Prince.


Hoewel de zanger in de jaren daarna niet meer wist binnen te dringen in de top 10 van de hitlijsten, had hij een grote invloed op andere artiesten en werd hij meermaals gecoverd. Zo ook door onder anderen The Beatles, The Kinks, Creedence Clearwater Revival en Elvis Costello.


Little Richard stond bekend om zijn flamboyante en wilde speelstijl en wordt gezien als een van de grondleggers van rock-’n-roll. Hij speelde onder meer piano, maar was ook te horen als zanger. Little Richard werd in 1986 als een van de eersten opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. De Amerikaanse zanger bracht vijftien studioalbums uit, in 2005 zijn meest recente.

De verbazing was groot toen hij in 1957 tijdens een concert in Sydney aankondigde dat hij ermee stopte om predikant te worden. Hij nam dat besluit op basis van enkele 'voortekenen', zoals een rode vuurbal die hij tijdens het concert in Sydney door de lucht had zien vliegen. Hij zag dat als een waarschuwing van God dat hij boete moest doen voor het maken van muziek met obscene teksten en zijn rock-'n-roll-levensstijl. Later bleek de rode vuurbal afkomstig te zijn van de lancering van de Spoetnik 1-satelliet.


Terug in de VS ging hij theologie studeren en trok daarna als predikant het land door. Ook nam hij weer gospelnummers op.

Hij kreeg vele prijzen en vermeldingen, waaronder een Grammy Life Time Achievement Award en de opname van Tutti Frutti werd toegevoegd aan het register van The Library of Congress. In dat register worden opnames bewaard van alle muziek die belangrijk is geweest voor de Amerikaanse cultuur.

In 1995 vertelde hij in een interview, dat hij homoseksueel was. Een gevoelig onderwerp voor de diep religieuze zanger. Hij is een keer getrouwd geweest, maar dat huwelijk hield niet lang stand. Hij had geen eigen kinderen. Wel adopteerde hij via zijn kerk een baby, Danny Jones, die toen hij ouder werd vaak optrad als zijn lijfwacht.

Ook na 2000 bleef hij optreden, hoewel dat fysiek lastiger werd, omdat hij problemen had met zijn been en heup.
In 2012 schreef Rolling Stone Magazine over zijn concert in Washington D.C. 'nog steeds vol vuur, nog steeds een ongekende showman, zijn stem is nog steeds gevuld met een diepe gospel en ranzige kracht'.

In de jaren voor zijn dood bleef de zanger sporadisch optreden.

'Hij was de grootste inspiratiebron in mijn vroege tienerjaren en zijn muziek heeft, als je het nu speelt, nog steeds diezelfde rauwe elektrische energie als in het midden van de jaren '50', zegt Mick Jagger op Twitter. De Stones tourden met Little Richard. Jagger leerde daar veel van.


(Suriname Mirror/diverse bronnen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten