zaterdag 9 mei 2020

Obligatielening van US$ 550 miljoen via Oppenheimer nog slechts 32.7 procent waard

Bousaid: 'Kennelijk amper vertrouwen bij beleggers dat Suriname aflost'

'Internationale kapitaalmarkt zit voor Surinaamse bedrijven en de overheid vrijwel op slot'


De in 2016 geplaatste obligatielening van US$ 550 miljoen via het Amerikaanse Oppenheimer met een looptijd van 10 jaar door de republiek Suriname, daalt in rap tempo verder op de internationale kapitaalmarkt. Op dit moment is de prijs slechts 32.7 procent van de uitgifteprijs, aldus Starnieuws zaterdag 9 mei 2020. 

Econoom en ex-bankier Jim Bousaid zegt, dat 'beleggers kennelijk veel vertrouwen verloren hebben dat ons land aan haar rente- en aflossingsverplichtingen zal kunnen voldoen en dumpen massaal deze obligaties'. 

Door de Covid-perikelen zijn beleggers ook veel somberder geworden en lijden verliezen. Hun risico-appetijt neemt daardoor ook af, meent Bousaid.

Door deze sterke daling van de obligatieprijs is de relevante US-dollar rente voor Suriname dramatisch gestegen tot boven de 37 procent. 'Dit betekent, dat de internationale kapitaalmarkt voor Surinaamse bedrijven en de overheid vrijwel op slot zit. Dat is zeer slecht nieuws voor bijvoorbeeld Staatsolie dat op korte termijn op zoek moet gaan naar circa US$ 1 miljard op de internationale kapitaalmarkt voor de participatie met 20 procent in de ontwikkeling van de offshore olievelden', zegt Bousaid.

Er moet volgens hem 'een drastische beleidsombuiging plaatsvinden waardoor de economische vooruitzichten verbeteren en het vertrouwen van beleggers in ons land wederkeert'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten