zaterdag 7 maart 2020

Rekenkamer Curaçao: 'Oud-minister van Justitie en regering in 2016 onzorgvuldig bij uitbesteding politieopleiding ‘Bachelor in Policing’ aan ICUC Int. van Carl Camelia

ARC keurt proces ‘Bachelor in Policing’ af 


De Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC) concludeert, dat de toenmalige minister van Justitie (Nelson Navarro) en de regering in 2016 onzorgvuldig gehandeld hebben bij de uitbesteding van de politieopleiding ‘Bachelor in Policing’ aan ICUC Int. van Carl Camelia (niet te verwarren met de Inter-Continental University of the Caribbean, ICUC), zo schrijft vandaag, zaterdag 7 maart 2020, het Antilliaans Dagblad.


Vooral de financiële kant van de politieopleiding doet de wenkbrauwen fronsen. Zo beargumenteerde de toenmalige minister, dat het eerste jaar van de opleiding gefinancierd kon worden met gelden van de zaak ‘Bientu’ (de zaak die draaide om loterijbaas Robbie dos Santos en zijn bedrijven) die in het Criminaliteitsbestrijdingsfonds gestort zouden worden.

ARC: 'Deze gelden zijn echter niet gestort. Door geen rekening te houden met de mogelijkheid dat de gelden afkomstig uit de zaak ‘Bientu’ niet even snel als verwacht in het fonds zouden worden gestort en dat geen kosten ten behoeve van de opleiding op de begroting van het Land zouden worden opgevoerd, zijn geen maatregelen genomen om de financiering van de opleiding te garanderen.'

Daar komt bij dat de Commissie Criminaliteitsbestrijdingsfonds negatief adviseerde. De toenmalige minister heeft ongemotiveerd afgeweken van dit onderbouwde advies, waarin uitgelegd werd dat het fonds niet over de financiële middelen beschikte. Daar gaat nog aan vooraf dat de toenmalige minister geen overeenkomst liet afsluiten voorafgegaan door een landsbesluit, ter dekking van de gehele vijfjarige duur van de opleiding zoals opgenomen in het opleidingsplan. Ook is geen analyse gemaakt van het risico dat gedurende de uitvoering van de opleiding meer kosten zouden kunnen ontstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten