zaterdag 7 maart 2020

Chinese winkelier aan Commissaris Weytinghweg wapent zich tegen coronavirus - Situatie in Albina lijkt alweer terug bij het oude

Rondom kassa vanaf het plafond tot aan de vloer plastic geplaatst


Situatie in Albina: 'Alle winkels, de bank en de scholen zijn weer open, de boten varen weer heen en weer'


In Suriname zit de schrik er goed in na de ontdekking van vijf besmettingen met het coronavirus in de grensplaats Saint Laurent du Maroni, althans volgens Waterkant.net vandaag, zaterdag 7 maart 2020. 

In Albina bleven veel winkels de afgelopen dagen dicht.

In Paramaribo is deze winkel aan de Commissaris Weytinghweg wel open, maar de Chinese winkelier neemt het zekere voor het onzekere. Rondom zijn kassa heeft hij vanaf het plafond tot aan de vloer plastic geplaatst en zich hiermee afgeschermd van de mensen die de winkel binnen komen.

Achter dit plastic staat ook zijn kassa waarmee hij afrekent met zijn klanten, waarschijnlijk in de hoop dat ze het virus niet aan hem overdragen. Of de man hiermee volledig veilig is, is niet te zeggen. Het coronavirus zou namelijk ‘enige tijd’ op een bankbiljet kunnen overleven dus moet hij ook voorzichtig zijn met het aannemen van geld.


De dagelijkse activiteiten in Albina zijn volgens oud-de Ware Tijd-journalist Hugo den Boer sinds gistermorgen weer opgepakt. Van de normale drukte aan de waterkant was donderdag niets te merken vanwege de vrees voor besmetting van het coronavirus.

'Alle winkels, de bank en de scholen zijn weer open. De boten varen weer heen en weer op de rivier en de mensen stappen in en uit', zegt Den Boer in zijn oude krant. Dat zal volgens hem een groot debet zijn als er personen zijn die besmet zijn met het virus.

Districtscommissaris Freddy Daniel zegt, dat sinds donderdag de mensen worden gecontroleerd. De autoriteiten patrouilleren op de Marowijnerivier en moeten ervoor zorgen dat de boten aanmeren bij de douanepost. 'Alle in- en uitstap geschiedt tot nu toe bij de douane en dat werkt.' Die informatie klopt volgens Den Boer niet. Hij heeft zich georiënteerd bij de douanepost in Albina. 'Er loopt daar niemand. Misschien controleren ze wel de mensen die daar binnenkomen, maar dat is een farce, want aan de waterkant komen mensen gewoon het land binnen.'

Hij heeft wel gezien, dat de autoriteiten bij het Marwina Ziekenhuis op de Oost-Westverbinding een roadblock en controlepost hebben ingesteld om passagiers die vanuit Albina komen te screenen. Deze post is bemenst door militairen, politieagenten en port health officers. 'De temperatuur van iedereen die Albina uitgaat wordt daar gemeten. Dat is wel een manier om de ziekte uit Paramaribo te houden, maar niet de ziekte uit het land te houden', vindt Den Boer.

De eigenaresse van een grote winkel en woordvoerder van de Chinezen die afkomstig zijn uit het district Futian in China, bevestigt dat alle winkels hun deuren weer hebben geopend. 'Als we gesloten blijven gaan de mensen geen voedingsmiddelen kunnen krijgen en hoe gaan ze dan eten?', vraagt ze zich af. Er komen volgens haar niet veel klanten vanuit Frans-Guyana.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten