zaterdag 7 maart 2020

Eerste geval van coronavirus in Colombia bevestigd

(Bron foto: El Tiempo)
President Ivan Duque: 'Laat u niet meeslepen door paranoia'


De minister van Volksgezondheid van Colombia bevestigde vrijdag 6 maart 2020 het eerste bevestigde geval van coronavirus dat zich over de hele wereld heeft verspreid. 

Tijdens een persconferentie zei minister van Volksgezondheid Fernando Ruiz, dat het virus wordt gedragen door een 19-jarige vrouw uit Italië. Zestien mensen waarmee de vrouw in contact is geweest, zijn geobserveerd als onderdeel van een rampenplan dat werd geactiveerd nadat het eerste geval was bevestigd.


President Ivan Duque drong kalm aan en 'laat u niet meeslepen door paranoia'.

'Het is een wereldwijde noodsituatie, maar we moeten het aangaan met een streven naar preventie en niet worden aangedreven door paranoia, wanhoop en nog minder door nepnieuws. Die elementen zijn belangrijk en we hebben gehandeld als een land met zeer strikte criteria.'

President Ivan Duque


Kort na de aankondiging door de onlangs benoemde minister van Volksgezondheid Fernando Ruiz ging hij de ether in om op te roepen tot kalmte. 'Er is geen reden tot paniek; we zijn voorbereid', zei dr. Ruiz.

Maar, een tweet van de burgemeester van Bogota, Claudia López, was nauwelijks geruststellend: de patiënt was in feite enkele dagen geleden vanuit Italië in het land aangekomen en ging op 2 maart met hoestachtige symptomen naar de Hospital Fundación Santa Fe, vóór de positieve test vandaag, en wordt momenteel 'thuis geïsoleerd'.


De regering heeft dagenlang gewaarschuwd dat de komst van het virus een kwestie van tijd was. Gezondheids- en migratie-autoriteiten hebben protocollen ontwikkeld om te voorkomen dat het virus zich zo veel mogelijk verspreidt, dat nu op de proef wordt gesteld.

Colombia neemt reizigers onder de loep terwijl het coronavirus-risiconiveau naar hoog is gestegen.Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie hebben wereldwijd ongeveer 100.000 mensen het virus opgelopen. 3.000 van deze patiënten zijn gestorven, voornamelijk in China, meldde de BBC vrijdag.

(Suriname Mirror/Colombia Reports/Twitter/El Tiempo/YouTube)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten