dinsdag 3 maart 2020

De West: STVS manipuleert interview met DSB-directeur Steven Coutinho

'Mijn antwoord is uit zijn context getrokken'


Afgelopen zondag zond de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) in haar journaal een fragment uit, waarin de indruk werd gewekt dat DSB CEO Steven Coutinho zou hebben gezegd, dat een deel van de kasreserve die vanwege de overheid voor andere doeleinden was gebruikt, zou zijn teruggestort. Dat deel uit het interview werd op een zodanige wijze gemanipuleerd/geknipt, dat het werkelijk leek alsof Coutinho had toegegeven, dat de 'gebruikte' kasreserves, inmiddels waren teruggestort. 

De West bericht dinsdagavond 3 maart2020, dat zij de originele opname heeft kunnen bekijken en in werkelijkheid reageerde Coutinho toen op de vraag van Annelies Brinkman, correspondente van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). 'Dat de CBvS geld heeft gestort. Dat klopt. Maar, ik antwoord niet op de eerdere vraag van 100 miljoen Amerikaanse dollar kasreserve. Die was daar tussenin gesteld. Mijn antwoord is, dus uit zijn context getrokken', reageert Coutinho in De West.


 Volgens Coutinho kan men ervan uitgaan, dat het een 'honest mistake' was. Maar, voor alle duidelijkheid: 'Dat gedeelte wat gestort is, is minimaal en er waren aanwezige cash middelen bij de CBvS die wij als deel van de geringfencde middelen hebben geïdentificeerd en DSB vervolgens gestort heeft op een ringfenced account. We hebben dus cash, giraal gemaakt. Dit gedeelte – wat minimaal is – wordt verdeeld onder de banken, volgens een verdeelsleutel, die afhankelijk is van de hoeveelheid kasreserves die iedereen zou moeten hebben bij de CBvS.'
  
'Het berichtkopje dat nu in de media rondgaat namelijk: USD 100 miljoen kasreserve wordt teruggestort, berust niet op de werkelijkheid. Daar werken we nog steeds aan. Dat is namelijk het contract waar we nog steeds over aan het onderhandelen zijn. Dat zal moeten dekken circa 197 miljoen Amerikaanse dollar. Laten we hopen dat dit snel afgehandeld wordt, zodat we ons weer kunnen focussen op andere belangrijke zaken, zoals hoe we deze economie en de koers weer kunnen stabiliseren ten behoeve van ons volk', aldus Coutinho.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten